SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Online recensies niet altijd betrouwbaar

maandag 4 maart 2019

Online reviews niet altijd betrouwbaarVeel mensen lezen recensies op internet voor ze een product kopen of ergens naartoe gaan. De Consumentenbond adviseert niet te veel waarde te hechten aan de beoordelingen op websites. Ze kunnen verzonnen zijn.

Na het bezoeken van een attractie of een aankoop op een site komt er vaak de vraag of u een beoordeling wilt geven. Dat is handig voor andere mensen als zij op zoek zijn naar hetzelfde. Veel mensen geven een eerlijke beoordeling. Maar niet alles wat online staat, is betrouwbaar. De Consumentenbond deed onderzoek naar online reviews (recensies). Het bleek heel makkelijk om een valse recensie te plaatsen op sites die bekendstaan als betrouwbaar.

Neprecensie van nepbedrijf

Medewerkers van de bond bedachten een fictief bedrijf. Ze meldden dit aan bij de recensieplatforms Kiyoh en Trustpilot. Daarna schreven ze zelf recensies. De beoordelingen die van dezelfde computer kwamen, werden tegengehouden. Maar vanaf wisselende computeradressen werden ze wel geaccepteerd door Kiyoh. Ook twee dezelfde beoordelingen kwamen er zonder problemen op. Trustpilot lette beter op en weigerde de valse recensies.

Facebook en Bol.com

Valse reviews op Facebook bleken ook geen problemen. Voor 15 euro plaatste een bedrijf verzonnen beoordelingen op de Facebooksite van de verzonnen onderneming. Valse recensies op Bol.com bleken ook te koop te zijn.

Online recensies kunnen handig zijn. Wie een aankoop overweegt, doet er goed aan de plussen en minnen goed tegen elkaar af te wegen, en niet alleen af te gaan op zeer positieve recensies.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.