Menu Zoek

Oplichters vragen om sms-codes via Instagram

woensdag 17 februari 2021

Fraude op InstagramOok Instagram wordt steeds vaker gevonden door oplichters. Door een nepaccount van een bekende van u aan te maken, proberen ze gegevens los te peuteren.

Fraudehelpdesk meldt dat er de laatste tijd regelmatig meldingen binnenkomen van online fraude via Instagram.

De truc die oplichters toepassen is eigenlijk hetzelfde als op WhatsApp. Een oplichter doet zich voor als een bekende van u en stuurt een berichtje. Vervolgens komt hij of zij met een reden waarom u geld of gegevens moet sturen.

Sms-wedstrijd?

In het geval van Instagram-oplichting zegt de zogenaamde bekende dat hij of zij meedoet aan een sms-wedstrijd. Het slachtoffer moet even een code doorgeven die via de sms binnenkomt. Maar in werkelijkheid gaat het hier helemaal niet om een wedstrijd, maar om een betaalbevestiging. Bij een betaalplatform maakt de oplichter onder uw naam en telefoonnummer een account aan. Door de sms-code door te geven, geeft u juist de bevestiging waar de oplichter op zit te wachten. Foute boel dus. Kap het gesprek af en blokkeer deze persoon. Laat ook aan de bekende weten dat zijn of haar naam gebruikt wordt voor dit soort oplichting, zodat anderen gewaarschuwd kunnen worden.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.