Menu Zoek

Overheid waarschuwt voor phishing

dinsdag 15 september 2020

Phishing belastindienst over vorderingDe overheid wil senioren bewuster maken van online oplichting. Daarom besteedt het ministerie van Justitie en Veiligheid in de week van 21 september met de campagne 'Senioren en Veiligheid' aandacht aan phishing.

Phishing is een vorm van online fraude waarbij oplichters ‘hengelen’ naar iemands persoonlijke informatie. Dat gaat bijvoorbeeld via mails of sms'jes. Daarin doen oplichters zich voor als een familielid of medewerkers van een bekende bank of winkel. Soms zijn die nepberichten goed te herkennen, bijvoorbeeld door taalfouten. Maar soms lijken deze berichten net echt.

Om meer mensen bewust te maken van de gevaren van phishing geeft het ministerie van Justitie en Veiligheid op dinsdag 22 september een webinar (een online lezing) over dit onderwerp. Deze webinar vindt plaats om 10.30 uur en is te volgen vanaf de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Phishingchecker

Ook bij SeniorWeb willen we mensen helpen bij het herkennen van phishing. Hebt u bijvoorbeeld een mail ontvangen die u niet vertrouwt? SeniorWeb-leden kunnen deze doorsturen naar de Phishingchecker. En verder hebben wij heel wat artikelen en tips over phishing op onze website.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.