Menu Zoek

Phishing-oplichter moet de cel in

dinsdag 21 februari 2017

PhishingEen 22-jarige man krijgt vijftien maanden celstraf voor het bestelen van senioren via phishing. Hij gebruikte een uitgebreide phishingtactiek om mensen op te lichten.

De man werd door het gerechtshof in hoger beroep veroordeeld voor oplichting en diefstal in vereniging. Hij richtte zich vooral op senioren. De man stuurde een e-mail die van hun bank leek te komen. De mensen die in de mail trapten, vulden hun inloggegevens in op de nepsite die de man speciaal daarvoor had gelanceerd.

Simkaart
Maar daar bleef het niet bij. De man stuurde de slachtoffer brieven namens hun telefoonprovider. Daarin stond dat ze een nieuwe simkaart zouden krijgen. Telefonisch maakte de man afspraken voor aflevering met de gedupeerden. Hij verkleedde zich als medewerker van het telefoonbedrijf en ging bij de mensen langs. Ze kregen een simkaart en hij nam de oude mee.

Geld overboeken
De man logde in op de internetbankiersites van de slachtoffers. Hij maakte geld naar zijn eigen rekening over. Voor de bevestigingscodes via sms gebruikte hij de simkaarten van de slachtoffers. Van één slachtoffer stal hij zo 10.000 euro, van iemand anders 9.500 euro.

De man moet van het gerechtshof bijna 15.000 euro schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Een andere man is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Naar een derde man wordt nog onderzoek gedaan.

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb
Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.