Menu Zoek

Phishingmail KPN klantenonderzoek in omloop

dinsdag 19 januari 2021

Phishing over klantenonderzoek KPNCybercriminelen doen zich keer op keer voor als KPN. Ditmaal is er een nepmail over een klantenonderzoek in de omloop.

Ontvangt u een mailtje dat van KPN lijkt te komen, waarin u gevraagd wordt mee te doen aan een klantenonderzoek? Opgepast, het gaat om phishing.

iPhoneX

De oplichters proberen u te lokken met een iPhoneX, als zogenaamd bedankje voor het invullen van de enquête. De mail is helemaal niet van KPN en er is al zeker geen prijs te winnen. De oplichters zijn namelijk maar uit op één ding: persoonlijke gegevens.

Klik niet op de link in deze mail. Op de website van KPN worden phishingmails regelmatig gemeld. Bent u SeniorWeb-lid en twijfelt u over de betrouwbaarheid van een mail? Dan kunt u deze ook insturen naar de SeniorWeb Phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.