Menu Zoek

Poging tot chantage met vals whatsappje

vrijdag 20 april 2018

WhatsApp chantageEen onbekende afzender probeert via een vreemd chantageberichtje op WhatsApp geld van mensen af te troggelen.

Criminelen hebben WhatsApp nu definitief ontdekt. De Fraudehelpdesk meldt dat gebruikers van WhatsApp vreemde berichten kunnen krijgen. Ze worden beschuldigd van virtueel vreemdgaan en de appjes worden afgesloten met een betaalverzoek via Tikkie.

Werkwijze
De appjes lijken heel persoonlijk. De Fraudehelpdesk vermoedt dat de criminelen via Facebook telefoonnummers en informatie over toekomstige slachtoffers zoeken, zoals de naam van de partner. Daarna benaderen ze het slachtoffer via WhatsApp. Vertrouwen wordt gewekt doordat de afzender zegt: 'Hallo dit is [naam partner] toch?' Het slachtoffer reageert natuurlijk door te zeggen dat hij/zij de partner is van degene die wordt genoemd. Daarop reageert de afzender met een excuus en dat hij blijkbaar de naam van een verkeerd persoon bij het telefoonnummer heeft gezet. Vervolgens komt het bericht waar het eigenlijk om draait. Het slachtoffer wordt ervan beschuldigd ontrouw te zijn en de afzender gaat het melden aan de partner tenzij het slachtoffer 75 euro betaalt. Direct daarop volgt een betaalverzoek via Tikkie, waarmee heel eenvoudig via de eigen bank van het slachtoffer geld kan worden overgemaakt.

Op de site van de Fraudehelpdesk ziet u een afbeelding van zo'n Whatsapp-gesprek ter verduidelijking.

Afzender blokkeren
Mocht u de komende tijd zo'n vreemd bericht ontvangen via WhatsApp, negeer het appje dan gewoon. Betaal niet en blokkeer de afzender. Dit doet u op de volgende manier:

  • Omdat de afzender niet in uw contactenlijst staat ziet u bovenin het telefoonnummer van de afzender. Tik daarop.
  • Tik onderaan op Blokkeren (Android) of Contact blokkeren (iPhone).
  • Tik op Blokkeren.
Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.