Menu Zoek

Ransomware komt niet uit Play Store

maandag 20 februari 2017

AndroidRansomware op telefoons en tablets met Android komt bijna nooit van apps uit de officiële Play Store. Wie elders apps downloadt, loopt wel risico zijn toestel met ransomware te besmetten.

Ransomware (letterlijk: losgeldvirus) is malware die de bestanden op iemands apparaat blokkeert. Dat kan op de telefoon gebeuren, maar ook op de tablet of computer. De makers van de software eisen geld om de bestanden weer vrij te geven. Het is een vervelend type besmetting en eraf komen is niet zo gemakkelijk. Ransomware neemt snel toe, afgelopen jaar werd het al 50 procent vaker aangetroffen dan in 2015.

Besmettingen
Antivirusbedrijf ESET bekeek de herkomst van veel besmettingen met ransomware. Slechts in één geval kwam die via een app in de Play Store, de officiële winkel/app van Google. Dat was een nauwelijks gedownloade app die meteen offline is gehaald. Exacte aantallen geeft ESET niet, maar alle andere ontdekte ransomware kwam dus niet uit de Play Store.

Bestanden downloaden
Waar dan wel vandaan? Van allerlei websites en downloadsites. Binnen Android kunnen standaard alleen uit de Play Store apps worden gedownload. Via de Instellingen is dat uit te schakelen. Gebruikers kunnen dan via websites zogeheten apk-bestanden downloaden voor op hun apparaat. Daar zit dus geregeld malware in.

Advies
ESET en SeniorWeb adviseren gebruikers van Android om alleen apps uit de Play Store te downloaden. Deze wordt overigens ook vaak Google Play genoemd.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.