Menu Zoek

Site 'Is Mijn Data Gelekt' spamt honderdduizenden Nederlanders

woensdag 7 maart 2018

WachtwoordHonderdduizenden Nederlanders krijgen ongevraagd e-mails van de site 'Is Mijn Data Gelekt' met de waarschuwing dat hun inloggegevens zijn gelekt. Volgens de wet mag dat niet want ongevraagd e-mail sturen is spam.

De kop van het mailbericht luidt 'Wij maken ons zorgen om uw veiligheid op het internet.' Vervolgens staat er dat er inloggegevens van de ontvanger zijn gelekt. Wie doorklikt op de link in de e-mail, komt terecht op de site 'Is Mijn Data Gelekt'. Daar kan men controleren of er meer gegevens zijn gelekt. Die controle kost echter 3 euro.

Klacht indienen
Stelt u geen prijs op dit soort ongevraagde mails, dien dan een klacht in bij de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM kan dan een onderzoek instellen en uiteindelijk een boete opleggen. De maximumboete voor het versturen van spam is 900 duizend euro.

Controle
Er zijn gratis alternatieven om na te gaan of uw inloggegevens zijn gelekt. De site Have I Been Pwned? bijvoorbeeld. Deze is Engelstalig, maar dat is voor een controle-actie geen bezwaar.

Verschijnt daaronder in een groene achtergrond de tekst 'Good news - no pwnage found!', dan is er met uw account niets aan de hand. Ziet u daarentegen in een rode achtergrond de tekst 'Oh no - pwned!', dan komt uw e-mailadres helaas voor in een lijst met gelekte gegevens.

Inloggegevens veranderen
Komt uw adres voor in een lijst met gelekte gegevens ,volg dan deze stappen:

  • Verander het wachtwoord van uw e-mailaccount.
  • Gebruikt u het e-mailadres met hetzelfde wachtwoord op andere plekken om in te loggen? Ook op die plekken moet u het wachtwoord veranderen.
  • Verander ook uw wachtwoord bij de andere diensten die vermeld staan op de pagina.

En de site 'Is Mijn Data Gelekt' dan?
Laat die site links liggen. De betaalde controle biedt niets extra's ten opzichte van de hierboven beschreven gratis controle.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.