SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Slechtzienden lopen vast in webwinkels

dinsdag 2 oktober 2018

Websites niet goed toegankelijk voor mensen met een beperkingBlinden en slechtzienden lopen vaak vast bij het online winkelen. Bij veel webshops is het namelijk slecht gesteld met de toegankelijkheid.

Dat blijkt uit onderzoek door Stichting Accessibility in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens. Vooral commerciële websites doen maar weinig om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. Blinden en slechtzienden kunnen daardoor niks kopen in zulke webwinkels. De afgelopen jaren is dit niet verbeterd.

Dertien problemen

De stichting bekeek allerlei commerciële websites, zoals van webwinkels, reisorganisaties en energiebedrijven. Zouden ze voldoen aan de internationale richtlijnen voor toegankelijke websites? Dat viel tegen. Geen enkele bekeken website hield zich aan alle regels. Gemiddeld zijn er voor mensen met een beperking dertien problemen op een site.

Formulier invullen

Slechtzienden vinden het invullen van een online formulier vaak lastig. Ook afbeeldingen zonder omschrijving maken het gebruiken van een site moeilijker, net als lastige teksten bij links. De website eBay doet het bijzonder goed vergeleken met de rest. De site is van oorsprong Amerikaans. In Amerika gelden strenge regels voor de toegankelijkheid van websites.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.