SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Sociale media zijn niet verslavend

donderdag 12 juli 2018

Sociale media zijn niet verslavendVaak wordt gezegd dat sociale media zoals Facebook en Twitter verslavend werken. Bijna net als drugs. Mensen zouden een fijn gevoel krijgen van 'likes' en reacties. Volgens de Universiteit van Oxford is dat erg overdreven.

Gebruikers van sociale media vinden het leuk om online van alles te delen met andere mensen. Dan wordt al snel gezegd dat de apps verslavend werken. Een onderzoekster vergeleek het zelfs met drugs. Makers van apps zouden er alles aan doen om gebruikers zo veel mogelijk online te laten zijn. Wie geen sociale media kan gebruiken, zou dan ontwenningsverschijnselen moeten krijgen.

Like = leuk?

Het Internet Instituut in Oxford vindt dat onzin. De apps zijn weliswaar gemaakt om vaak gebruikt te worden. En likes en reacties op sites als Facebook en Twitter maken ons inderdaad blij. Maar de hoeveelheid hormonen in onze hersenen stijgt niet zo erg als bij het gebruiken van drugs. Dus die vergelijking is onterecht.

Geen probleem

De onderzoekers vinden de zogenaamde verslavende werking van sociale media dus helemaal geen groot probleem. Bescherming van de privacy, daar zouden de app-makers zich eens mee bezig moeten houden, aldus het team in Oxford.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.