Menu Zoek

Steun voor de 'aftapwet' neemt af

donderdag 12 oktober 2017

SleepwetDe weerstand tegen de onlangs aangenomen nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 neemt toe. Senioren blijven in meerderheid voor deze 'aftapwet'.

De helft van de Nederlanders is voorstander van de nieuwe 'aftapwet'. In september was dit nog 60 procent. Dit blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. Wat opvalt is het verschil in opvatting tussen jongeren en senioren. 61 procent van de 65-plussers is voor de wet; van de 18- tot 24-jarigen is slechts 32 procent voor. Opmerkelijk omdat de jeugd zich doorgaans minder zorgen maakt over privacy dan senioren.

Aftapwet
Met ingang van 1 januari 2018 wordt de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) van kracht. Deze is op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer. Tegenstanders spreken van de 'aftapwet' of 'sleepwet' en starten een initiatief om tot een raadgevend referendum te komen. Het is inmiddels gelukt de daarvoor benodigde handtekeningen bij elkaar te krijgen. Waarschijnlijk vindt het referendum tegelijk plaats met de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. De Wiv is op dat moment al in werking getreden.

Waar de wet over gaat
De Wiv 2017 is een update van bestaande wetgeving. De nieuwe wet staat de AIVD toe ongericht internet- en telefoonverkeer af te tappen. Momenteel mag de inlichtingendienst alleen gericht te werk gaan. Dat wil zeggen dat alleen een specifiek e-mailadres, internetadres of telefoonnummer mag worden afgeluisterd. De nieuwe wet staat toe dat bijvoorbeeld alle verkeer van een bepaalde wijk afgetapt mag worden. De aldus verzamelde data mag drie jaar worden bewaard. Tegenstanders zijn bang dat op deze manier heel veel gegevens van onschuldige burgers worden binnengehaald. Vandaar de vergelijking met het sleepnet uit de visserij en de benaming 'sleepwet'.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.