Menu Zoek

Zijn uw gegevens buitgemaakt bij Facebook-lek?

dinsdag 6 april 2021
Controleer of uw gegevens zijn gelekt

De gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers zijn opnieuw gedeeld op een hackersplatform. Controleer of uw gegevens ook zijn gelekt.

In 2019 lekten de gegevens van 533 miljoen Facebookgebruikers uit. Hierbij zaten ook persoonsgegevens van 5,4 miljoen Nederlanders. De gelekte informatie kwam destijds naar buiten door middel van een database met onder andere naam, woonplaats, relatiestatus en het mobiele telefoonnummer van gebruikers. Van sommige gebruikers is ook het e-mailadres opgenomen. Deze informatie is afgelopen week opnieuw online gezet.

Controleren

Wilt u weten of uw gegevens in de database staan? Controleer dat via de website Benikerbij.nl eenvoudig voor uw telefoonnummer. Voer op de website uw telefoonnummer in en klik op Ben ik erbij? De website geeft aan of uw telefoonnummer op de lijst met gestolen gegevens staat. De makers beloven geen gegevens op te slaan van mensen die de website gebruiken. Het is ook mogelijk om te controleren of er gegevens zijn gelekt op basis van voor- en achternaam via de Facebook leak checker. Ook deze maker belooft geen gegevens op te slaan.

Wees alert

Bij het lek zijn geen wachtwoorden of creditcardgegevens buitgemaakt. Hierdoor vormt diefstal niet meteen een bedreiging voor de mensen van wie gegevens zijn gelekt. Maar ze moeten wel alert zijn voor mogelijke oplichters. Criminelen kunnen de gegevens namelijk gebruiken voor oplichting via bijvoorbeeld WhatsApp of sms. Doordat ze in bezit van het telefoonnummer en andere persoonsgegevens kunnen ze het vertrouwen van een slachtoffer winnen. Vervolgens vragen oplichters vaak om geld of (bank)gegevens.

Benadert iemand u via WhatsApp of sms en vraagt deze persoon om geld? Maak dat nooit zomaar over. Ook niet als die persoon zich voordoet als een bekende. Zoek eerst zelf contact met deze persoon via het bij u bekende telefoonnummer of mailadres en vraag of het verzoek klopt.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.