Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Valse e-mails over Berichtenbox van MijnOverheid

woensdag 7 juli 2021
Valse mails over Berichtenbox van MijnOverheid

Pas op voor nepmails over de Berichtenbox en MijnOverheid. Fraudeurs misbruiken het feit dat de overheid veel brieven digitaal verstuurt via de Berichtenbox.

Verschillende nepmails over post in de Berichtenbox van MijnOverheid doen de ronde. Let extra goed op als u zo’n bericht krijgt. Internetcriminelen proberen via links in de mails gegevens van mensen te achterhalen.

Links

De nepmails hebben hetzelfde uiterlijk als echte mails van MijnOverheid. In de mail staat dat er een bericht of document klaarstaat in de Berichtenbox. Door technisch onderhoud zou de Berichtebox-app niet bruikbaar zijn. Daarom moet de ontvanger gebruikmaken van de links in de e-mail. Dat is een belangrijk verschil met de echte mails.

Niet klikken

In echte berichten van MijnOverheid staan geen links om het bericht of de Berichtenbox te openen. U hoeft dus nergens op te klikken. Het is slechts een melding dat er een bericht in de digitale brievenbus zit. Vervolgens gaat u zelf naar de website of de app om het bericht te bekijken.

Berichtenbox

De Berichtenbox is een onderdeel van MijnOverheid. Hierin ontvangen mensen digitale post van overheidsinstanties. Zoals de berichten van de Belastingdienst. Iedere Nederlander die MijnOverheid heeft geactiveerd, heeft zijn eigen Berichtenbox. Deze is online te gebruiken, maar ook via een app.

Mail laten controleren

Twijfelt u over de echtheid van een e-mail? SeniorWeb helpt bij het ontdekken van phishing. Leden van SeniorWeb kunnen een e-mail sturen naar de Phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een nepmail is of niet.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.