Menu Zoek

Veilig omgaan met wachtwoorden niet eenvoudig

woensdag 20 september 2017

WachtwoordenSenioren gaan voorzichtig om met wachtwoorden, maar eenvoudig is dat niet. Zo wijst onderzoek van SeniorWeb uit.

Uit nieuw onderzoek onder websitebezoekers en leden van SeniorWeb blijkt dat vooral senioren voorzichtig zijn met de wachtwoorden van belangrijke en privacygevoelige online diensten zoals bankieren en DigiD. Acht op de tien deelnemers gebruiken hiervoor sterke wachtwoorden. Daarbij deelt 38 procent ze niet met anderen en wijzigt 29 procent ze regelmatig. Een op de vijf gebruikt al tweetrapsverificatie, een vrij nieuwe en zeer veilige manier van inloggen.

Bewaren
Wachtwoorden worden vaak digitaal of op papier bewaard. Dat doet 28 procent op een veilige manier, bijvoorbeeld op een briefje in een kluis of met een digitale wachtwoordmanager. Onveilig is het om de wachtwoorden op een briefje bij de computer/administratie bewaren. Van de deelnemers geeft maar liefst 27 procent aan dit te doen. Ook is het opslaan van wachtwoorden in een tekstbestandje op de computer, in de browser of in een telefoon niet verstandig. Maar dat blijken vrij weinig mensen te doen.

Onthouden
Slechts 22 procent zegt wachtwoorden van dergelijke belangrijke online diensten uit het hoofd te weten. Dat ze dus worden opgeschreven of opgeslagen is heel begrijpelijk. Verschillende sterke wachtwoorden onthouden, die ook nog eens regelmatig gewijzigd moeten worden, is geen eenvoudige taak. Op de vraag wat men ingewikkeld vindt aan veilig internetten, is dat dan ook het meest gegeven antwoord (62 procent).

Lastig
Verder blijkt voor velen spam/phishing herkennen (47 procent), privacy-instellingen goed instellen (41 procent), een virus verwijderen (36 procent) en het veilig downloaden van software en apps (36 procent) moeilijk te zijn. Het besturingssysteem updaten (17 procent), antivirussoftware gebruiken (21 procent) en cookies verwijderen (21 procent) vindt men minder vaak lastig.

Tips
SeniorWeb biedt hulp en uitleg bij al deze onderwerpen. Zo kunt u verdachte mails ter controle naar ons sturen. Van deze Phishingchecker hebben in 2017 al bijna 6.000 leden gebruikgemaakt. Verder is er een nieuwe online cursus beschikbaar en kunt u een handig wachtwoorden-logboekje bestellen.

Via de speciale themapagina over online veiligheid vindt u nog meer informatie over dit onderwerp: https://www.seniorweb.nl/online-veiligheid

De deelnemers aan het onderzoek geven nog als tips aan andere senioren om veiliger te internetten: gebruik je gezonde verstand en wees alert, gebruik goede antivirus/beveiligingssoftware en gooi altijd mailtjes van onbekenden weg. Een deelnemer verwoordt het mooi: 'Doe op het internet wat je ook op de markt zou doen.'

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.