Menu Zoek

Verwarrende mail over OV-chipkaart

woensdag 19 juli 2017

OV-chipkaartKrijgt u een mail dat er een nieuwe OV-chipkaart aankomt? Waarschijnlijk betreft het hier een echte mail en geen phishing.

Bij de Phishingchecker komen de laatste week veel meldingen binnen van mails over OV-chipkaarten. In het bericht staat dat u een nieuwe chipkaart krijgt. De leden vragen zich af of dat wel klopt: ze hebben inderdaad een OV-chipkaart, maar deze is nog gewoon geldig.

Vervangende kaart
SeniorWeb kan u geruststellen. De mails zijn echt. Het bedrijf achter de OV-chipkaarten begint ruim op tijd aan het vervangen van kaarten die dit najaar hun geldigheid verliezen. Zo kan het gebeuren dat uw kaart tot september geldig is, maar dat u toch al een nieuwe krijgt opgestuurd.

Let op: de betreffende mails over een nieuwe kaart zijn informatief, er zitten geen links of bijlagen bij. Krijgt u een mail over uw nieuwe OV-chipkaart, neem het dan voor kennisgeving aan en wacht rustig op de postbode. Krijgt u een mail waarin wel links staan, of met een bijlage erbij? Stuur deze dan door naar de Phishingchecker, dan controleert SeniorWeb of het gaat om een echte mail of een nagemaakte.

Gratis controle op phishing bij SeniorWeb
Nepmails blijven lastig te herkennen. SeniorWeb-leden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de SeniorWeb Phishingchecker

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.