Menu Zoek

Vrouw voor 13.000 euro bestolen op neppe RIVM-website

maandag 16 november 2020

Phishing RIVMVia een neppe website die op de RIVM-site leek, maakten oplichters een vrouw zo’n 13.000 euro afhandig. Het is niet de eerste keer dat de coronacrisis als inspiratie diende voor oplichters.

In het AD doet de vrouw haar verhaal. Ze ontving een sms’je dat van het RIVM leek te komen. Daarin stond een link naar een website waarop onder andere mondkapjes te bestellen zijn. Het afrekenen lukte niet, hoewel de vrouw wel codes van haar bank invulde. Later bleek dat oplichters zo toegang kregen tot haar inloggegevens. Zo konden de oplichters vanaf haar spaarrekening 13.000 overmaken naar andere rekeningnummers.

Hoewel de website leek op die van het RIVM, waren er toch een aantal opvallende foutjes. Er stonden namelijk allerlei taalfouten op. Bovendien zou het RIVM nooit op die manier benaderen.

Phishing herkennen

Het is niet altijd makkelijk om te zien wanneer iets een echte website is of niet. Een vreemd webadres, taalfouten, vreemd taalgebruik en verzoeken om snel te handelen zijn vaak een indicatie dat er iets mis is. Lees het artikel ‘Phishing: trap er niet in!’ om te kijken waar u op kunt letten. Twijfelt u toch? Leden kunnen verdachte e-mails ook altijd doorsturen naar de SeniorWeb Phishingchecker. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.