Menu Zoek

Ransomware WannaCry treft LAKS

vrijdag 19 mei 2017

RansomwareDe ransomware WannaCry sloeg deze week opnieuw toe in ons land. Scholierenorganisatie LAKS werd besmet. Daardoor was de website Examenklacht.nl onbereikbaar.

WannaCry is de ransomware die afgelopen weekend toesloeg in veel Europese landen. Het virus verspreidde zich razendsnel binnen onder meer bedrijfsnetwerken die niet van recente Windows-updates waren voorzien. WannaCry blokkeert bestanden op de computer. Door (los)geld te betalen, worden de bestanden weer toegankelijk. In Nederland werd parkeerbedrijf Q-Park getroffen.

Besmet
Donderdag kwam het virus terecht op de computers van scholierenorganisatie LAKS. De website www.examenklacht.nl was daardoor de gehele avond niet bereikbaar. De problemen bij LAKS zijn inmiddels opgelost.

Bescherming
Om besmetting te voorkomen, is het belangrijk om alle veiligheidsupdates van Windows te installeren. Gebruik ook een antivirusprogramma. Open geen mails en bijlagen van onduidelijke herkomst. Lees in onze tip 'Laat uw pc niet gijzelen door ransomware' wat u verder allemaal kunt doen om ransomware te voorkomen.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.