Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Webwinkels misleiden klanten met adviesprijzen

dinsdag 30 maart 2021
Webwinkels misleiden met adviesprijzen

Sommige webwinkels misleiden klanten met kortingen op te hoge adviesprijzen. Hierdoor lijken de kortingen hoger dan ze echt zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Een aantal grote webwinkels houdt klanten voor de gek met hoge kortingen. Een voorbeeld is een Sony-televisie, aangeboden door Bol.com. De televisie staat te koop met een adviesprijs 'van €1.399,- voor €899,-'. Dat lijkt een korting van 36 procent. Maar de echte adviesprijs is op dit moment slechts €1.000,-. Dan is de korting nog maar 10 procent. Deze constructie zorgt voor misleiding van klanten, stelt de Consumentenbond.

Grote webwinkels

De Consumentenbond deed onderzoek naar de prijzen bij 250 webwinkels. Dertig van de onderzochte webwinkels vermeldden adviesprijzen op hun website. Bij twaalf van de dertig winkels vonden de onderzoekers afwijkende adviesprijzen. Zeven webwinkels gebruiken zelfs structureel te hoge adviesprijzen. Het gaat om Blom Elektro, Bol.com, Coolblue, Foka, Kamera-Express, Koopjedeal en Tandenborstel.com. Bij deze winkels vonden de onderzoekers zonder veel moeite minstens tien adviesprijzen die hoger waren dan de adviesprijs van de fabrikant. Maar soms ook lager.

Adviesprijzen gebruiken

Een adviesprijs is de prijs die de fabrikant vaststelt voor een product. Winkels zijn niet verplicht om het product ook daadwerkelijk voor deze prijs te verkopen. Het is een schatting van de fabrikant van wat de klant voor het product wilt betalen. Winkeliers mogen minder of meer vragen. Daarbij is het vermelden van de adviesprijs ook toegestaan. Wel moeten webwinkels gebruikmaken van de laatste adviesprijs. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat dus regelmatig mis te gaan. Daarom pleit de bond voor het afschaffen van het melden van adviesprijzen in webwinkels.

Aanbiedingen controleren

Voordat u besluit om een product met grote korting te kopen, is het aan te raden om nog even op onderzoek uit te gaan. Controleer of de aanbieding echt wel zo goed is als de verkoper beweert. Zoek in een zoekmachine, zoals Google, naar het aangeboden product. Vergelijk de aanbieding met de prijzen in de zoekresultaten. Zo kunt u beter beoordelen of het echt gaat om een (geweldige) aanbieding.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.