Menu Zoek

Rob van Dijk

Rob van Dijk Ambassadeur Actief sinds 2016 Utrecht
  • PCHulp via Internet
Bij SeniorWeb zetten 3.000 enthousiaste vrijwilligers zich in om senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te laten ervaren. Daarom noemt SeniorWeb hen Ambassadeurs. Maak kennis met Rob van Dijk, actief bij computerhulpdienst PCHulp via Internet.
Rob van Dijk Ambassadeur Actief sinds 2016 Utrecht
  • PCHulp via Internet
Sluit uw computer nooit af terwijl er een update plaatsvindt.

Wat doet u als Ambassadeur?
'Ik ben Ambassadeur bij PCHulp via Internet sinds de herfst van 2016. Voorheen ben ik ook actief geweest bij PCHulp aan Huis, totdat ik dat helaas niet meer kon doen door ziekte. Ik ben ontzettend blij dat ik via internet vanuit huis mijn bijdrage kan leveren aan digitale bewustwording onder senioren. En dat ik ze kan helpen bij het oplossen van de uiteenlopende problemen met hun computer.

Hebt u nog een tip voor SeniorWeb-leden?
'Zet uw computer nooit zomaar uit met de aan/uitknop. Waarom kunt u dat beter niet doen? Terwijl u wacht totdat uw scherm uitdooft, voert uw apparaat in alle stilte processen uit om uw data te beschermen. Daarom komen er allerlei vensters tevoorschijn om tekstdocumenten of afbeeldingen op te slaan. Sluit u dit plotseling af, dan is de kans groot dat uw niet-opgeslagen werk verloren gaat. Veel softwarepakketten - zoals Microsoft Office en Adobe Creative Cloud - slaan data wel automatisch op, maar dit is helaas niet waterdicht.

'Bij het afsluiten van uw computer voert uw computer, naast het sluiten van openstaande programma's, nog allerlei klusjes uit die u niet meteen merkt. Dit is belangrijk, want mogelijk wordt er op dat moment nog data naar de schijf van de computer geschreven. Als u uw computer niet correct afsluit, dan loopt u het risico dat uw data beschadigd raakt.

Sluit uw apparaat ook niet zomaar af tijdens updates!
'Helaas kan het erg lang duren voordat uw apparaat afsluit, vooral als er een software-update plaatsvindt. In dit geval staat er duidelijk op het scherm dat u de computer niet mag afsluiten. Sluit uw computer nooit af terwijl er een update plaatsvindt! In het ergste geval kan het systeem niet meer opstarten. Hebt u een laptop, dan is het geen slecht idee om uw batterij eerst helemaal op te laden voordat u een update doorvoert.

'Samengevat: sluit alleen uw computer af door de aan-uitknop ingedrukt te houden als het écht niet anders kan. Bijvoorbeeld als uw besturingssysteem is gecrasht, ofwel vastgelopen. Naderhand kunt u wel proberen om gewiste bestanden te herstellen. Maar de kans dat u alles terug krijgt is - helaas - klein.'


Hebt u ook een computervraag, en bent u al lid van SeniorWeb? De vrijwilligers van PCHulp helpen u graag verder. Hebt u interesse in vrijwilligerswerk bij PCHulp? We zijn altijd op zoek naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers!

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken.