Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit software-artikel is gearchiveerd op: 25 augustus 2017

Cobian Backup

Wie geregeld gebruikmaakt van een computer, kent het belang van een back-up. Door een kopie te maken van belangrijke bestanden en documenten voorkomt u dat u ze kwijtraakt als er wat met uw computer zou gebeuren.
Besturingssysteem: Windows 7, 8.1 en 10
Bestandsgrootte: 9,15 MB
Taal: Nederlands
Dit programma is mogelijk niet voor uw apparaat bedoeld.
Download
Cobian is een gratis programma, dat ook in het Nederlands te gebruiken is. U kunt er kopieën mee maken van belangrijke bestanden en die opslaan op een door u bepaalde locatie. Dat kan bijvoorbeeld een map op de harde schijf zijn, die u later op cd-rom of dvd brandt. Maar ook een USB-stick met voldoende geheugen is geschikt, net als een externe harde schijf die u met een kabeltje aan de computer verbindt.
Er zijn bij de PCHulp-dienst van SeniorWeb verschillende vragen over Cobian binnengekomen. Hieruit bleek dat het gebruik van Cobian vooral weggelegd is voor gevorderde computergebruikers. Wij raden het af voor beginnende computeraars. Daarnaast is het belangrijk dat u de stappen in dit artikel nauwkeurig opvolgt.
Voor beginnende computergebruikers is het back-upprogramma SyncBack geschikter.
In dit artikel leest u hoe u het programma installeert op uw computer. Daarbij gaan we uit van Windows 10. Wie Windows 7 of 8.1 gebruikt, zal een soortgelijke procedure doorlopen.
In het artikel 'Back-up maken met Cobian' leest u hoe u Cobian gebruikt om een back-up te maken van uw bestanden.
 • Bovenaan deze pagina vindt u de knop Download.
 • Klik daarop om het downloaden te beginnen.
 • Klik in de verschenen balk op Uitvoeren.
 • De volgende melding geeft aan dat de uitgever van het programma niet bekend is bij Microsoft en de app wijzigingen wilt aanbrengen aan uw pc. Klik op Ja om verder te gaan.
 • Nu kunt u de taal installeren. Klik op het pijltje (˅) en zoek Nederlands in de lijst.

  281015_cobian_1
 • Selecteer dit en klik dan op de knop Volgende.

Het volgende venster meldt de installatievoorwaarden. Markeer Ik accepteer en klik op Volgende.
281015_cobian_2

 • U kunt nu kiezen waar het programma wordt geïnstalleerd. Laat de standaardinstellingen staan. Kies zelf welke opties u aan wilt vinken. Wij raden u aan om Installeer de Volume Schaduwkopie service niet aan te vinken. Klik dan op de knop Volgende.
U moet nu aangeven hoe het programma wordt geïnstalleerd. Dit is bedoeld voor de technici onder ons. Zet een vinkje bij Als service en zorg dat alle instellingen overeenkomen met de volgende afbeelding. Klik dan op Volgende . Klik in het venster dat nu verschijnt op Ja . 20112014_Cobian Backup_stap 5
Klik op Volgende om het programma te installeren.

Het downloaden en installeren is klaar. Klik op de knop Klaar om het af te ronden.

Het programma staat nu bij u op de computer. U start het door in het Systeemvak naast het Windows-klokje, op het pictogram van de paddenstoel te dubbelklikken (eventueel moet u eerst op het witte pijltje drukken om het pictogram zichtbaar te maken). Gebruikt u Windows 8/8.1, dan kunt u het programma daarnaast ook terugvinden op het Startscherm in de vorm van een tegel.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.