Menu Zoek

VLC media player (Mac)

VLC media player is een gratis multimediaspeler. U kunt er alle mediabestanden mee afspelen. Er zijn maar weinig videoformaten die het programma niet aankan. Naast allerlei formaten speelt het ook dvd's, video-, en audio-cd's af.

In dit artikel bespreken we de installatiestappen in Mac OS Mojave 10.14.5, maar het programma is te gebruiken in alle Mac versies vanaf Mac OS X 10.6 Snow Leopard.

Besturingssysteem: Vanaf Mac OS X 10.6 Snow Leopard
Bestandsgrootte: 48 MB
Taal: Nederlands
Download
 • Klik op de knop Download hierboven.
 • Een nieuw venster opent op een nieuw tabblad en de download start automatisch na 5 seconden.
 • De voortgang van de download ziet u rechtsboven in de browser Safari 171012_MacVLC_downloadicoon.

VLC is gedownload en terug te vinden in uw map met downloads. U kunt het programma nu installeren:

 • Klik, zodra het downloaden klaar is, in de rechterbovenhoek van Safari op het grijze rondje met een naar beneden wijzende, witte pijl.
 • Dubbelklik opvlc-3.0.11.dmg.

U ziet een venster dat aangeeft dat VLC wordt geopend. Vervolgens opent een venster met daarin twee pictogrammen.

 • Klik op VLC en houd de muisknop ingedrukt. Sleep 'VLC' naar het mapje 'Applications' en laat de muisknop los zodra u ziet dat de map geselecteerd is.

U vindt het programma vanaf nu terug bij het overzicht van uw programma's. De installatie begint. U ziet de voortgang in een laadbalk.

 • Dubbelklik onderin beeld in het Dock (de balk onder aan uw scherm) op Finder (het lachende gezichtje) > Programma's.
 • Dubbelklik op het programma VLC.
 • U krijgt de vraag of u zeker weet dat u het programma wilt openen, omdat het programma gedownload is van internet. Klik op Open.

VLC installeren

 • Het kan zijn dat u de vraag krijgt of VLC automatisch naar updates moet zoeken. Klik dan op Zoek automatisch. Dan krijgt u een melding wanneer er updates zijn en kunt u deze installeren.

Een video bekijken met VLC is erg eenvoudig. Via Finder kunt u een video die op uw computer staat opzoeken en openen. Sleep een bestand vanuit Finder naar het pictogram van VLC in het Dock. VLC zal het bestand openen.

Standaard toont VLC zo min mogelijk knoppen in de afspeelbalk. U kunt zelf meer knoppen toevoegen. Klik hiervoor in het menu op Beeld en klik in het uitklapvenster op de elementen die u wilt toevoegen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.