Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 12 april 2021

De juiste driver vinden

tip(17)

Als Windows een driver niet vindt, werkt een programma of apparaat niet goed. Gebruik het programma DriverEasy om hier een oplossing voor te vinden.

U koopt een nieuwe pc, maar wilt natuurlijk wel uw huidige printer of andere randapparatuur blijven gebruiken. Soms is dat geen enkel probleem. Gewoon opnieuw aansluiten en alles werkt als vanouds. Maar in andere gevallen wil de apparatuur niet meer werken. Geef niet meteen op! Er zijn verschillende oplossingen die u kunt uitproberen. U leest er alles over in het artikel ' Windows 8.1: randapparatuur en back-ups'.

In die artikelen leest u onder meer het belang van drivers. Dat zijn programma's die bepalen hoe Windows omgaat met een apparaat. En het kan lastig zijn de juiste driver te vinden. U kunt het Windows laten doen of zelf het proberen. Maar er is nog een optie: het gratis programma DriverEasy. U installeert het en het programma scant uw pc op aanwezige apparaten en drivers. Na de scan geeft DriverEasy aan welke drivers zijn verouderd en welke ontbreken. Vervolgens krijgt u de gelegenheid om alle drivers bij te werken en te installeren. Kan ook DriverEasy u niet helpen dan moet u tot de slotsom komen dat uw apparaat echt niet meer werkt op uw nieuwe systeem.

Let op: wij adviseren DriverEasy alleen voor gebruikers die weten hoe ze een programma moeten installeren. De gratis versie van DriverEasy scant uw systeem en downloadt de nieuwste drivers voor u, maar u moet ze zelf installeren. Als u niet precies weet hoe dat in het werk gaat, gebruik het programma dan niet.

Downloaden en gebruiken
Download DriverEasy door te klikken op deze link: download DriverEasy. Onder in beeld verschijnt een balk. Klik op Uitvoeren. Verschijnt bij u het venster 'Gebruikersaccountbeheer'? Klik dan daarin op Ja. Vervolgens kunt u een taal selecteren. Standaard staat de taal 'Nederlands' aangegeven. Is dit niet het geval, klik dan op de aangegeven taal en klik vervolgens op Nederlands. Klik daarna op OK. De download gaat van start. Installeer het programma verder zoals u gewend bent.

Na installatie start u het programma. Klik op de knop Scan nu. DriverEasy controleert nu uw computer op aanwezige drivers. Dat duurt enige tijd. Nadat de scan is afgerond ziet u aan de linkerkant het aantal verouderde en ontbrekende drivers. U kunt deze drivers nu (één voor één) downloaden. Het downloaden neemt erg veel tijd in beslag, dus houd daar rekening mee. De betaalde versie van het programma werkt sneller, maar aangezien u dit programma heel weinig gebruikt raden wij een aanschaf af.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.