Menu Zoek

Schermen en programma’s sluiten op Mac

imac symbols

Bent u een Windows-computer gewend? Dan is het bij de Mac vast even zoeken naar dat ene knopje waarmee vensters en programma’s afgesloten kunnen worden.

Schermen en vensters sluit u af door op het het meest linker rondje in de linkerbovenhoek van het scherm te klikken. Bij macOS 10.15 Catalina is het rondje grijs met een kruisje. Bij macOS 10.14 Mojave en lager is het rondje rood. Zodra het scherm van een programma sluit, is het programma zelf echter nog niet afgesloten. Welke programma's nog open staan, kunt u zien op het Dock. Dat is de balk met pictogrammen van uw programma's onder aan het Bureaublad. Er staat een stipje onder het pictogram van de openstaande programma's.

Of u het programma nu wel geopend voor u hebt staan, of dat het programma geminimaliseerd is, u kunt het altijd als volgt sluiten:

  • Klik met uw rechtermuisknop op het pictogram van het programma op de Dock.
  • Klik op Stop.

Om een programma te sluiten wanneer het geopend voor u staat, kunt u ook gebruikmaken van de toetscombinatie Cmd+Q.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.