Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

App-tip: oplichters in de smiezen

telefoon_transparant

In de Opgelicht?!-app vindt u een overzicht van actuele waarschuwingen op het gebied van oplichting en bedrog. Zowel online als in de 'echte wereld'.

Het internet kan ons dagelijks leven verrijken met informatie, zorgen voor ontspanning of zorgen dat we contact houden met familie en vrienden over de hele wereld. Dat is leuk. Helaas heeft het wereldwijde web, net als het echte leven, ook mindere kanten. Criminaliteit bijvoorbeeld. Louche figuren zijn uit op uw bankgegevens of andere informatie waar ze rijker van kunnen worden. Dit gaat bijvoorbeeld via een virus of een mail die afkomstig lijkt van uw bank. De meest brutale oplichters bellen u zelfs op en proberen op die manier aan bijvoorbeeld uw inloggegevens van de bank te komen.

App van Opgelicht?!
Het tv-programma Opgelicht?! besteedt regelmatig aandacht aan dit soort oplichtingszaken. Het programma heeft ook een app waarmee u nog sneller op de hoogte bent van zwendel op internet of in de buurt. De app waarschuwt voor nepmails, virussen en onbetrouwbare webshops, maar ook voor ouderwetse oplichters die u met babbeltrucs willen beroven van uw geld of sieraden. En wat te denken van nepagenten die in uw buurt actief zijn?

Werking app
De Opgelicht?!-app heeft verschillende categorieën oplichting zoals: geldzaken, babbeltrucs, spookfacturen en valse e-mails. Door zogenaamde alerts aan te zetten, krijgt u een waarschuwing van actuele oplichtingspraktijken. Zodra er een nieuwe melding is, krijgt u informatie over de oplichting en bijvoorbeeld een afbeelding van een valse mail die in omloop is. Dagelijks worden twee á drie berichten geplaatst. De alerts zijn te delen via Facebook, Twitter, WhatsApp en e-mail. Zo kunt u ook vrienden waarschuwen voor actuele oplichtingspraktijken.

Download de app in de App Store of Play Store.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.