Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

App-tip: Startpagina.nl

tip(15)

Installeer Startpagina.nl op uw Android-toestel. Een handig vertrekpunt voor uw surftochten over internet.

Tegenwoordig is Google de vaste wegwijzer op internet. Maar tijdens de begindagen van het wereldwijde web in Nederland kon de site Startpagina.nl zich in populariteit meten met de Amerikaanse zoekmachine. Veel surfers hadden de site ingesteld als startpagina in hun browser. Zo vormde hij voor veel Nederlanders hét vertrekpunt op internet. Dat is ook niet zo gek: Startpagina.nl biedt een handig overzicht, naar thema, van allerlei websites. Dus wie op zoek is naar informatie over bijvoorbeeld kranten, kan in de app zoeken op 'kranten' of via het menu naar de pagina 'Nieuws & vermaak' gaan voor een overzicht van nieuwssites.

Maar Startpagina kent een belangrijke beperking. Het is goed om u daar bewust van te zijn. Niet alle websites die op internet bestaan komen voor op Startpagina. De redactie maakt een selectie, en toont alleen maar veilige, Nederlandse websites die aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Dus er is geen garantie dat een overzicht compleet is. Vandaar dat de meeste mensen tegenwoordig Google als vertrekpunt nemen.

Startpagina-app
Toch kan een overzicht zoals Startpagina dat biedt, handig zijn. Op de telefoon of de tablet bijvoorbeeld. Voor Android is een handige app ontwikkeld (iPad/iPhone-gebruikers blijven helaas aangewezen op de site). De app is meer dan een verzameling links. Hij bevat ook nuttige informatie zoals het weerbericht en file-informatie. En de mogelijkheid om via de app naar diverse radiostations te luisteren. Verder is het mogelijk de app te personaliseren. Wie bijvoorbeeld financieel nieuws of mode niet interessant vindt, kan die catergorie gewoon uitzetten. Ook kunt u elke gewenste link toevoegen aan 'Mijn Startpagina', zodat u deze altijd snel bij de hand hebt wanneer u de Startpagina app opent.

De app is te vinden in de Play Store.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.