Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 31 oktober 2019

Berichtenbox: geen digitale post maar post per brief

tip(3)

Liever brievenpost dan digitale post van de overheid? Regel het via MijnOverheid.nl

De overheid stapt langzamerhand over van papieren post naar digitale berichten. Daarom zijn MijnOverheid.nl en de Berichtenbox in het leven geroepen. Burgers die hun account op MijnOverheid.nl hebben geactiveerd, krijgen de post van overheidsinstanties binnen in hun Berichtenbox. Wat nu als u dat hebt gedaan, maar toch liever brievenpost ontvangt dan digitale post? U kunt dat via MijnOverheid.nl op de volgende manier aangeven:

 • Surf naar MijnOverheid.nl
 • Klik op Inloggen.
 • Vul uw DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord in en klik op Inloggen.
 • Eventueel verschijnt er een melding waarin staat dat er weer nieuwe organisaties zijn toegevoegd aan MijnOverheid. Klik op Opslaan.
 • Klik op de blauwe knop Instellingen.
 • Scrol naar beneden tot u bij het kopje 'Organisaties Berichtenbox' komt.
 • Daaronder staan alle organisaties die u digitale post sturen. Natuurlijk alleen als daar aanleiding toe is. Wilt u liever brievenpost haal dan het vinkje bij de desbetreffende organisatie weg.
 • Wilt u van alle aangesloten organisaties liever brievenpost ontvangen haal de vinkjes dan bij alle organisaties weg. Dat gaat het gemakkelijkst door onderaan de lijst tweemaal te klikken op (De)selecteer alle organisaties. Na de eerste klik zijn alle organisaties geselecteerd. Na de tweede klik is er niets meer geselecteerd.
 • Klik op de blauwe knop Bewaren.
 • Klik op Uitloggen als u klaar bent.

Voortaan ontvangt u alle post van overheidsinstanties en diensten (weer) gewoon per brief.

Het vinkje naast 'Belastingdienst' is niet weg te halen. De overheid heeft namelijk besloten dat iedereen die MijnOverheid.nl activeert, daarna digitale post krijgt van de Belastingdienst. Wilt u dit pertinent niet dan kunt u een papieren kopie krijgen van deze digitale post. De enige manier om dit te regelen is door te bellen met de Helpdesk Digitale Post (0800 - 235 83 52).

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.