SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Emoticons typen op pc

emoticons-typen

Emoji's zijn erg populair, maar hoe maakt u ze op een computer? Vooral op de smartphone vervangen mensen massaal tekst door de plaatjes, daar gaat het dan ook heel eenvoudig.

Op het toetsenbord van een smartphone of tablet staan rijen vol met grappige plaatjes en in veel apps zoals WhatsApp ook. Maar op een fysiek toetsenbord van een computer ontbreken ze natuurlijk. Hierop staan alleen letters, cijfers en leestekens. Toch kunnen emoticons, ook wel smileys genoemd, ook op een pc gebruikt worden. Dat kan door zelf combinaties te maken van de toetsen. Typ bijvoorbeeld een dubbelepunt en sluitend haakje voor een lachend gezichtje :) of met een streepje erbij voor de neus :-). Maar er is ook een mogelijkheid om de bekende gezichten van de smartphone naar boven te halen op de Windows-computer of Mac.

Emoticons maken in Windows 10

Volg onderstaande stappen op een Windows 10-computer. Dit is mogelijk vanaf de April 2018 Update. Weet u niet welke versie er op uw pc staat? Zoek het op via de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?':

 • Zorg dat de plek openstaat waar de emoticon moet komen.
 • Druk op het toetsenbord tegelijk de Windows-toets (met Windows-logo) en de toets met een punt in.
 • Een venster met alle beschikbare emoticons toont.
  Emoticons gebruiken op Windows 10-computer
 • Klik op het gewenste plaatje.
  Het plaatje staat vervolgens in de tekst.
 • Klik op het kruisje rechtsboven om het venster te sluiten.
  Nu kunt weer verder typen.

Emoticons maken op de Mac

Op een Mac gaat het als volgt:

 • Zorg dat de plek openstaat waar de emoticon moet komen.
 • Druk op het toetsenbord tegelijk de Cmd-toets, Ctr-toets en de spatiebalk in.
 • Een venster opent. Klik in de linkerkant op Emoji.
 • Een overzicht van alle beschikbare emoticons opent.
 • Dubbelklik op het gewenste plaatje.
  Het plaatje staat vervolgens in de tekst.
 • Klik op het kruisje linkssboven om het venster te sluiten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.