SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Gadget-tip: dashcam

dashboard

In Rusland gebruikt iedereen ze en ook in Nederland worden dashcams steeds populairder. Hang deze cameraatjes achter de voorruit van de auto en ze registreren alles wat er tijdens de rit gebeurt.

Dat is vooral handig wanneer u bij een aanrijding betrokken raakt en de tegenpartij zich onredelijk opstelt. Een ongeluk zit immers een klein hoekje. Hoewel de meeste weggebruikers heel redelijke mensen zijn, gebeurt het ook dat de schuldige partij bij een aanrijding de feiten probeert de verdraaien. Video-opnames helpen dan om het échte verhaal boven tafel te krijgen, want beelden liegen niet en kunnen onomstotelijk bewijzen dat ú groen licht had.

Maar een dashcam heeft meer voordelen. Zo zijn er modellen die in de gaten houden of u in het midden van de rijstrook rijdt, en u een signaal geven als u over de lijn dreigt te rijden. Datzelfde doen sommige camera's ook als u te dicht op uw voorganger rijdt. Extra hulp dus om u alert te houden bij (langere) ritten, wat weer helpt om ongevallen te voorkomen.

Gebruiken

Dashcams zijn eenvoudig in gebruik. Monteer het apparaatje met een zuignap aan de voorruit en sluit deze aan op de sigarettenaansluiting. De camera schakelt meestal automatisch in wanneer de auto start en sluit zichzelf weer af als u de motor uitzet. In de tussentijd neemt hij automatisch alles op. De video's worden in de meeste gevallen op een micro-SD-kaartje opgeslagen, waarbij de oudste opnames automatisch worden overschreven als het geheugen vol is.

Aanschaffen

Prijzen van dashcams lopen uiteen van ongeveer 60 euro voor de simpelste modellen, tot dik 200 euro voor de meest luxe varianten. Ze zijn onder andere te koop bij Coolblue en Media Markt .
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.