Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Gadget-tip: dashcam

dashboard

In Rusland gebruikt iedereen ze en ook in Nederland worden dashcams steeds populairder. Hang deze cameraatjes achter de voorruit van de auto en ze registreren alles wat er tijdens de rit gebeurt.

Dat is vooral handig wanneer u bij een aanrijding betrokken raakt en de tegenpartij zich onredelijk opstelt. Een ongeluk zit immers een klein hoekje. Hoewel de meeste weggebruikers heel redelijke mensen zijn, gebeurt het ook dat de schuldige partij bij een aanrijding de feiten probeert de verdraaien. Video-opnames helpen dan om het échte verhaal boven tafel te krijgen, want beelden liegen niet en kunnen onomstotelijk bewijzen dat ú groen licht had.

Maar een dashcam heeft meer voordelen. Zo zijn er modellen die in de gaten houden of u in het midden van de rijstrook rijdt, en u een signaal geven als u over de lijn dreigt te rijden. Datzelfde doen sommige camera's ook als u te dicht op uw voorganger rijdt. Extra hulp dus om u alert te houden bij (langere) ritten, wat weer helpt om ongevallen te voorkomen.

Gebruiken

Dashcams zijn eenvoudig in gebruik. Monteer het apparaatje met een zuignap aan de voorruit en sluit deze aan op de sigarettenaansluiting. De camera schakelt meestal automatisch in wanneer de auto start en sluit zichzelf weer af als u de motor uitzet. In de tussentijd neemt hij automatisch alles op. De video's worden in de meeste gevallen op een micro-SD-kaartje opgeslagen, waarbij de oudste opnames automatisch worden overschreven als het geheugen vol is.

Aanschaffen

Prijzen van dashcams lopen uiteen van ongeveer 60 euro voor de simpelste modellen, tot dik 200 euro voor de meest luxe varianten. Ze zijn onder andere te koop bij Coolblue en Media Markt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.