Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Kapot smartphonescherm, wat nu?

smartphone

Op een dag glipt hij zomaar uit uw handen en valt hij kapot op de harde stoeptegels. Wat te doen met een kapot smartphonescherm?

Alles kan kapot. Zeker het beeldscherm van de smartphone. Fabrikanten mogen het wel heel stoer gorillaglas noemen, maar als het toestel verkeerd op straat terechtkomt barst het scherm toch uiteen. Wat te doen in dat geval?

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg voor een goede bescherming van de telefoon. Een degelijke telefoonhoes kost een paar tientjes en kan beschermen tegen val- en stootschade. Want hoe voorzichtig u ook bent, de keer dat de smartphone uit uw handen glipt komt.

Garantie

Ga na of het toestel nog binnen de garantie valt. Als de smartphone gedekt is tegen dit soort schade dan wordt het scherm gratis vervangen. Dit hangt af van de voorwaarden dus neem die goed door. En neem in geval van twijfel contact op met de winkel waar u de telefoon hebt gekocht.

Verzekering

Wie een telefoon koopt, kan een speciale verzekering afsluiten die ook valschade dekt. Of zo'n verzekering de moeite waard is, moet u voor uzelf uitmaken. Wellicht is het verstandiger te investeren in een goede bescherming.

In sommige gevallen kan de inboedelverzekering de schade dekken. Informeer daarvoor bij uw eigen verzekeraar. Als iemand anders het toestel laat vallen, kunt u wellicht aanspraak maken op de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon.

Laten repareren

In de meeste gevallen is het mogelijk de smartphone te laten maken. Dat kan via de winkel waar het apparaat is gekocht of bij een van de vele reparatiebedrijven die zich hierop hebben toegelegd. Hebt u nog garantie: via de officiële verkoper houdt u die garantie. Informeer, als u kiest voor een ander reparatiebedrijf, of de garantie behouden blijft. En vraag ook altijd vooraf of er garantie zit op de reparatie. Een scherm kan immers altijd zomaar kapotgaan. De kosten van de reparatie hangen af van het model smartphone; een paar tientjes voor goedkopere modellen tot een paar honderd euro voor de duurdere toestellen.

Zelf repareren

Het is niet echt aan te raden, maar voor de volledigheid noemen we het maar even: zelf het scherm vervangen. Op internet waren diverse instructiefilmpjes rond. Maar gemakkelijk is het niet. Probeer het alleen als u een goede elektrotechnische basis bezit. En laat u niet gek maken door degenen die zeggen dat het een makkie is. Er kan van alles misgaan waardoor de telefoon geheel onbruikbaar wordt. Niet doen dus.

Negeren

Getuige het groot aantal beschadigde telefoons die zichtbaar zijn in de openbare ruimte, is het gewoonweg negeren van een kapot scherm een strategie waar veel mensen voor kiezen. Afhankelijk van de schade kan een toestel verder goed blijven werken. Dus wie kan leven met een grote ster op zijn smartphone, kan de schade negeren en het toestel gewoon blijven gebruiken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.