SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Kapot smartphonescherm, wat nu?

smartphone

Op een dag glipt hij zomaar uit uw handen en valt hij kapot op de harde stoeptegels. Wat te doen met een kapot smartphonescherm?

Alles kan kapot. Zeker het beeldscherm van de smartphone. Fabrikanten mogen het wel heel stoer gorillaglas noemen, maar als het toestel verkeerd op straat terechtkomt barst het scherm toch uiteen. Wat te doen in dat geval? 

Voorkomen is beter dan genezen

Zorg voor een goede bescherming van de telefoon. Een degelijke telefoonhoes kost een paar tientjes en kan beschermen tegen val- en stootschade. Want hoe voorzichtig u ook bent, de keer dat de smartphone uit uw handen glipt komt. 

Garantie

Ga na of het toestel nog binnen de garantie valt. Als de smartphone gedekt is tegen dit soort schade dan wordt het scherm gratis vervangen. Dit hangt af van de voorwaarden dus neem die goed door. En neem in geval van twijfel contact op met de winkel waar u de telefoon hebt gekocht. 

Verzekering

Wie een telefoon koopt, kan een speciale verzekering afsluiten die ook valschade dekt. Of zo'n verzekering de moeite waard is, moet u voor uzelf uitmaken. Wellicht is het verstandiger te investeren in een goede bescherming. 

In sommige gevallen kan de inboedelverzekering de schade dekken. Informeer daarvoor bij uw eigen verzekeraar. Als iemand anders het toestel laat vallen, kunt u wellicht aanspraak maken op de aansprakelijkheidsverzekering van die persoon.

Laten repareren

In de meeste gevallen is het mogelijk de smartphone te laten maken. Dat kan via de winkel waar het apparaat is gekocht of bij een van de vele reparatiebedrijven die zich hierop hebben toegelegd. Hebt u nog garantie: via de officiële verkoper houdt u die garantie. Informeer, als u kiest voor een ander reparatiebedrijf, of de garantie behouden blijft. En vraag ook altijd vooraf of er garantie zit op de reparatie. Een scherm kan immers altijd zomaar kapotgaan. De kosten van de reparatie hangen af van het model smartphone; een paar tientjes voor goedkopere modellen tot een paar honderd euro voor de duurdere toestellen. 

Zelf repareren

Het is niet echt aan te raden, maar voor de volledigheid noemen we het maar even: zelf het scherm vervangen. Op internet waren diverse instructiefilmpjes rond. Maar gemakkelijk is het niet. Probeer het alleen als u een goede elektrotechnische basis bezit. En laat u niet gek maken door degenen die zeggen dat het een makkie is. Er kan van alles misgaan waardoor de telefoon geheel onbruikbaar wordt. Niet doen dus. 

Negeren

Getuige het groot aantal beschadigde telefoons die zichtbaar zijn in de openbare ruimte, is het gewoonweg negeren van een kapot scherm een strategie waar veel mensen voor kiezen. Afhankelijk van de schade kan een toestel verder goed blijven werken. Dus wie kan leven met een grote ster op zijn smartphone, kan de schade negeren en het toestel gewoon blijven gebruiken.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.