Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Surftip: de ware grootte van landen

tip(1)

Landkaarten vertekenen. Het ene land wordt veel te groot getoond, het andere te klein. Via Thetruesize.com ontdekt u de werkelijke grootte.

Een bol overbrengen naar een plat vlak. Hoe zou u dat aanpakken? Nou, daar hebben al verschillende knappe koppen zich het hoofd over gebroken. En, wellicht zonder het te weten, u maakt regelmatig gebruik van hun oplossingen. Namelijk elke keer dat u een routekaart gebruikt, zoals Google Maps.

De meest gebruikte methode om de bolvorm van de aarde over te brengen naar het platte vlak van een landkaart, heet de Mercatorprojectie. Deze projectie kennen we allemaal en voor de meeste mensen is dit eenvoudigweg hoe de landen er op aarde uitzien. Maar er schuilt een fikse adder onder het gras: de projectie vertekent namelijk de werkelijkheid. Landen dicht bij de evenaar worden te klein weergegeven en landen die dicht bij de polen liggen, te groot.

De site Thetruesize.com maakt dit duidelijk. U kunt daar landen selecteren, verplaatsen en over andere landen leggen zodat u meer gevoel krijgt voor de werkelijke grootte van een land. Zo lijkt op de landkaart Groenland ongeveer even groot als Afrika. In werkelijkheid is het continent veertien keer groter dan Groenland.

  • Surf naar thetruesize.com
  • Typ linksboven in het zoekvak de naam van een land. Alle landen worden in het Engels weergegeven, maar u kunt dit eenvoudig overtypen. Klik op het gevonden land. Het land krijgt nu een duidelijke kleur.
  • U kunt dit meer meer landen doen. Opnieuw beginnen? Klik dan linksboven op Clear Map.

Truesize

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.