SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Surftip: de ware grootte van landen

tip(1)

Landkaarten vertekenen. Het ene land wordt veel te groot getoond, het andere te klein. Via Thetruesize.com ontdekt u de werkelijke grootte.

Een bol overbrengen naar een plat vlak. Hoe zou u dat aanpakken? Nou, daar hebben al verschillende knappe koppen zich het hoofd over gebroken. En, wellicht zonder het te weten, u maakt regelmatig gebruik van hun oplossingen. Namelijk elke keer dat u een routekaart gebruikt, zoals Google Maps.

De meest gebruikte methode om de bolvorm van de aarde over te brengen naar het platte vlak van een landkaart, heet de Mercatorprojectie. Deze projectie kennen we allemaal en voor de meeste mensen is dit eenvoudigweg hoe de landen er op aarde uitzien. Maar er schuilt een fikse adder onder het gras: de projectie vertekent namelijk de werkelijkheid. Landen dicht bij de evenaar worden te klein weergegeven en landen die dicht bij de polen liggen, te groot.

De site Thetruesize.com maakt dit duidelijk. U kunt daar landen selecteren, verplaatsen en over andere landen leggen zodat u meer gevoel krijgt voor de werkelijke grootte van een land. Zo lijkt op de landkaart Groenland ongeveer even groot als Afrika. In werkelijkheid is het continent veertien keer groter dan Groenland. 

  • Surf naar thetruesize.com
  • Typ linksboven in het zoekvak de naam van een land. Alle landen worden in het Engels weergegeven, maar u kunt dit eenvoudig overtypen. Klik op het gevonden land. Het land krijgt nu een duidelijke kleur.
  • U kunt dit meer meer landen doen. Opnieuw beginnen? Klik dan linksboven op Clear Map.

Truesize

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.