Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Surftip: struinen in oude websites

terug in tijd

Kunt u zich nog herinneren hoe uw favoriete websites er vijf of tien jaar geleden uitzagen? Bekijk het via de website WayBack Machine.

Inmiddels hebben we in Nederland al weer meer dan twintig jaar toegang tot het internet. In die twintig jaar is er een hoop veranderd. Denk aan de mogelijkheden om verbinding te maken met internet - van inbellen tot wifi -, de snelheden waarmee we tegenwoordig surfen over het net en de functionaliteiten die enorm zijn uitgebreid. Maar vergeet ook niet het uiterlijk van de websites. Waar websites vroeger bestonden uit wat pagina's met tekst, zijn ze tegenwoordig steeds interactiever. Kunt u zich nog herinneren hoe uw favoriete websites er vijf jaar geleden uitzagen? Met de (Engelstalige) website WayBack Machine kunt u terugkijken in oude websites.

Hoe werkt het?

  • Ga naar de website https://archive.org/web/
  • Typ in de zoekbalk de url van de site waarvan u voorgaande edities wilt bekijken.
  • Klik op Browse history of druk op de Enter-toets.
  • Er verschijnt een tijdlijn met daaronder een kalender. Klik op het jaartal waarin u de website wilt bekijken.
  • Klik in de kalender onder de tijdlijn op een dag waarop u de website wilt bekijken. U kunt alleen dagen selecteren waarbij de datum is omcirkeld met een blauw rondje. De grootte van het rondje maakt hierbij niet uit.

De homepage die op dat moment op de website stond, komt in beeld. Helaas is het niet mogelijk om verder door de website te bladeren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.