SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: Adobe Reader veiliger maken

2310-pdf

Kwaadwillenden sturen soms ongewenste extra's mee met een pdf. Door een instelling te wijzigen in Adobe Reader, voorkomt u dat die extra bestanden worden geopend.

In september 2015 dook er in de wereld van virussen ineens iets nieuws op. Onbekenden hadden een Word-document verborgen in een pdf. Wie de pdf opende, kreeg de vraag of ook het Word-bestand geopend moest worden. Wie dat deed, kreeg kwaadaardige codes op de computer.

Om te zorgen dat alleen de pdf wordt geopend, en niet eventuele extra bestanden, wijzigt u een instellingen in Adobe Reader. We gaan uit van een recente versie van Adobe Reader. Die heet DC. Hebt u een oudere versie? Download dan gratis de nieuwste versie via de website van Adobe. Let op: aan het begin van de installatie staat er 'Optionele aanbieding' met een of twee opties eronder. Verwijder het vinkje voor de aanbieding(en) door op de hokjes te klikken.Na installatie van Adobe Reader past u het programma aan:

 • Start Adobe Reader.
 • Klik op het menu Bewerken > Voorkeuren.
 • Klik in het linkerrijtje op Betrouwbaarheidsbeheer.
 • Verwijder het vinkje bij Het openen van niet-PDF-bijlagen in externe toepassingen toestaan. Dat doet u door op het hokje te klikken.
 • Klik op OK.

Adobe Reader opent nu geen andere bestanden dan pdf's meer.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.