Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 19 februari 2020

Tip: beter privacybeheer na april-update Windows 10

tip(9)

Check welke gegevens van uw computergebruik worden gedeeld met Microsoft of verwijder al deze gegevens met één druk op de knop.

In de april-update maakt Microsoft inzichtelijk welke gebruikersgegevens worden gedeeld. Microsoft gebruikt die gegevens om WIndows te kunnen verbeteren, maar deelt sommige gegevens ook met zijn advertentienetwerk. Met de nieuwe instellingen kan de gebruiker bepalen welke gegevens mogen worden gedeeld. Ook is het mogelijk het delen van gegevens helemaal uit te zetten.

  • Klik op de Startknop.
  • Klik op Instellingen.
  • Klik op Privacy.
  • Klik op Diagnostische gegevens en feedback.

U kunt bekijken welke gegevens Microsoft over uw pc heeft verzameld. Gebruik daarvoor de 'Viewer voor diagnostische gegevens'. Zet de schuif op 'Aan' en klik daarna op Viewer voor diagnostische gegevens. U dient een app uit de Windows Store te installeren die het mogelijk maakt de gegevens in te zien. Of u er veel aan hebt is de vraag, want de gegevens zijn nogal technisch van aard.

Belangrijker is dat u op deze plek de verzamelde gegevens kunt verwijderen. Klik daartoe onder 'Diagnostische gegevens verwijderen' op Verwijderen.

Opmerking: deze instellingen zijn beschikbaar in de laatste grote update van Windows 10. Hoe u controleert welke versie u hebt, leest u in de tip 'Welke Windows 10-versie heb ik?' Het versienummer dat bovenstaande optie bevat is 1803.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.