Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Bijlage opent niet

27062014_bestand opent niet_100px Windows kiest met welk programma het een bijlage uit een mail opent. Weet Windows het even niet meer, help dan een handje.

Er zijn verschillende typen bestanden. Denk aan een Word-bestand of een fotobestand. Deze twee bestanden openen niet met hetzelfde programma. Wanneer u bijvoorbeeld een bijlage uit een e-mail opent, bepaalt Windows met welk programma het dat doet. Als u niet het juiste programma op de computer hebt staan, opent het bestand niet. Hebt u het juiste programma wel, maar krijgt u alsnog een foutmelding bij het openen van de bijlage, geef dan zelf aan welk bestandstype bij welk programma hoort.

Welke programma hebt u nodig?
Kijk eerst of u het juiste programma hebt om het bestand te openen. Daarvoor moet u weten wat voor type bestand het is. Dat ziet u aan de extensie. In de bestandsnaam zijn dit de laatste drie of vier letters achter de punt. Bijvoorbeeld jpg of pdf.

 • Ga vervolgens naar de website www.fileinfo.com
 • Typ linksboven in het groene zoekvak de drie of vier letters van de extensie.
 • Druk op de Enter-toets.

Een overzicht van de programma's waarmee het bestand te openen is, opent.

Bepalen met welk programma het bestand opent
Staat het programma waarmee u het bestand kunt openen op de computer, dan kunt u aangeven dat de bijlage met dat programma geopend moet worden (staat het niet op de computer, download het programma dan).

Bepaal zo met welk programma het bestand geopend moet worden:

 • Bewaar de bijlage uit de e-mail op de computer. Bij de meeste programma's kan dat door eerst met de rechtermuisknop op de bijlage te klikken en dan te kiezen voor Opslaan (als)
 • Klik in de Taalkbalk op de Verkenner.
 • Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u wilt openen.
 • Klik op Openen met.
 • Klik op Kies een andere app.
 • Een lijstje met opties. Klik op het programma waarmee u het bestand wilt openen. Staat het programma er niet bij, klik dan eerst op Meer apps.
 • Zet een vinkje voor de optie Altijd deze app gebruiken voor het openen van .docx-bestanden als u dit soort bestanden altijd met dit programma wilt openen.

Zet een vinkje

 • Klik op OK.

Video
In onderstaande video laten we zien hoe u in Windows 10 bepaalt met welk programma een document moet openen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.