Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: blijf altijd goed opletten tijdens computeren

010915_veiligheid_home_gr

Een antivirusscanner helpt u te beschermen tegen virussen. Maar dat betekent niet dat uw computer gelijk volledig veilig is. Let zelf ook altijd op bij internetten en e-mailen.

Een antivirusprogramma, ook wel virusscanner genoemd, houdt verdachte activiteiten op de computer in de gaten. Daarbij houdt het programma virussen tegen. Dit zorgt voor bescherming van de computer. Toch raken ook computers met een goede virusscanner weleens besmet met virussen. Dat komt bijvoorbeeld doordat de virusscanner de nieuwste virussen nog niet herkent. Een virusscanner loopt altijd iets achter, want een virus moet eerst bekend zijn voordat de virusscanner hem kan herkennen. Het is daarom belangrijk dat u ook zelf tijdens het internetten en mailen goed op blijft letten.

De belangrijkste zaken waar u op moet letten zijn:

  • Klik niet op links of bijlagen in e-mails als u niet honderd procent zeker weet van wie het komt en wat het is.
  • Wees ook voorzichtig met het openen van bijlagen van bekenden. Het e-mail adres kan door een kwaadwillende overgenomen zijn
  • Beantwoord spam niet.
  • Wees voorzichtig met uw financiële informatie. Geef uw informatie niet zomaar weg.
  • Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Gewonnen prijzen of erfenissen zijn trucs om gegevens en/of geld te ontfutselen.

Lees de toelichting op bovenstaande punten in het artikel 'Beginnen met veiligheid'. Daarnaast vindt u veel informatie rondom online veiligheid op de website veiliginternetten.nl

Geen virusscanner?
Hebt u nog geen virusscanner? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een virusscanner op de computer zet. Het aanbod is groot. Voor de meeste varianten betaalt u jaarlijks een bedrag, maar er zijn ook gratis virusscanners. In het artikel 'Keuzehulp virusscanner' leest u meer over verschillende soorten antivirusprogramma's.

Phishing
Naast virussen dreigt er nog een ander gevaar online: phishing. Hierbij proberen criminelen achter persoonlijke gegevens te komen. Lees hierover meer in de artikelen 'Phishing: trap er niet in' en 'Nepmails'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.