SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: blijf altijd goed opletten tijdens computeren

010915_veiligheid_home_gr

Een antivirusscanner helpt u te beschermen tegen virussen. Maar dat betekent niet dat uw computer gelijk volledig veilig is. Let zelf ook altijd op bij internetten en e-mailen.

Een antivirusprogramma, ook wel virusscanner genoemd, houdt verdachte activiteiten op de computer in de gaten. Daarbij houdt het programma virussen tegen. Dit zorgt voor bescherming van de computer. Toch raken ook computers met een goede virusscanner weleens besmet met virussen. Dat komt bijvoorbeeld doordat de virusscanner de nieuwste virussen nog niet herkent. Een virusscanner loopt altijd iets achter, want een virus moet eerst bekend zijn voordat de virusscanner hem kan herkennen. Het is daarom belangrijk dat u ook zelf tijdens het internetten en mailen goed op blijft letten.

De belangrijkste zaken waar u op moet letten zijn:

  • Klik niet op links of bijlagen in e-mails als u niet honderd procent zeker weet van wie het komt en wat het is.
  • Wees ook voorzichtig met het openen van bijlagen van bekenden. Het e-mail adres kan door een kwaadwillende overgenomen zijn
  • Beantwoord spam niet.
  • Wees voorzichtig met uw financiële informatie. Geef uw informatie niet zomaar weg.
  • Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Gewonnen prijzen of erfenissen zijn trucs om gegevens en/of geld te ontfutselen.

Lees de toelichting op bovenstaande punten in het artikel 'Beginnen met veiligheid'. Daarnaast vindt u veel informatie rondom online veiligheid op de website veiliginternetten.nl

Geen virusscanner?
Hebt u nog geen virusscanner? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een virusscanner op de computer zet. Het aanbod is groot. Voor de meeste varianten betaalt u jaarlijks een bedrag, maar er zijn ook gratis virusscanners. In het artikel 'Keuzehulp virusscanner' leest u meer over verschillende soorten antivirusprogramma's. 

Phishing
Naast virussen dreigt er nog een ander gevaar online: phishing. Hierbij proberen criminelen achter persoonlijke gegevens te komen. Lees hierover meer in de artikelen 'Phishing: trap er niet in' en 'Nepmails'.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.