SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: computergebruik bij teruglopend zicht

151015_zoomtext_teruglopend-zicht Loopt uw gezichtsvermogen terug en kunt u het beeldscherm van de computer niet meer goed aflezen? Dan kunnen speciale computerfuncties, brillen en programma's een oplossing zijn.

Als u het computerscherm niet goed meer kunt lezen, denk dan allereerst aan makkelijke oplossingen, zoals het aanpassen van de lettergrootte of het vergroten van de muisaanwijzer. Maar als deze aanpassingen niet genoeg zijn, kan speciale software uitkomst zijn. Voor computeraars met een visuele beperking is er bijvoorbeeld het programma ZoomText. Hiermee kunt u tekst, achtergrondkleuren, de muisaanwijzer en cursor volledig naar eigen wens instellen. Van het programma is ook een variant met spraakfunctie. De tekst die u selecteert wordt dan voorgelezen.

Varianten ZoomText
ZoomText is er in twee varianten: 

  • ZoomText Vergroting 
    Verkrijgbaar vanaf 528,95 euro. U kunt het beeld tot 36 keer groter in beeld brengen.
  • ZoomText Vergroting & Spraak 
    Verkrijgbaar vanaf 740.95 euro. Ook hier kunt u het beeld tot 36 keer groter in beeld brengen. Daarbij kan er tekst van bijvoorbeeld websites en documenten voorgelezen worden. Maar let op! Voor een Nederlandse uitspraak betaalt u nog eens 359 euro.

Bekijk alle specificaties op de website (klik hierboven op de link bij de productnaam).

Proefversie
Goedkoop is het programma niet. Maar bent u benieuwd of het is wat u nodig hebt, download dan een proefversie. De proefversie is zestig dagen te gebruiken. U vindt de download bij de fabrikant Optelec. Kies voor Demoversie ZoomText Vergroting & Vergroting/Spraak [de versie voor uw besturingssysteem]. Onder het kopje 'Downloads' vindt u ook een handleiding voor het programma. En u kunt kijken of uw verzekering het programma vergoedt.

Verschillende hulpmiddelen onder een dak
Een plek waar u verschillende hulpmiddelen (zowel software als hardware) kunt uitproberen is de ZieZo beurs. Deze beurs wordt ondersteund door het Oogfonds. De beurs vindt een keer per jaar plaats. Dus moet u leven met steeds minder zicht, houd de site van ZieZo dan in de gaten voor de data.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.