SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Contactloos betalen met de smartphone

tip(12)

Zelfs de portemonnee kan thuisblijven dankzij de mogelijkheden van de smartphone. Android-toestellen kunnen gebruikt worden voor contactloze betalingen.

Overal waar de mogelijkheid bestaat tot contactloos betalen, kan ook via de smartphone worden afgerekend. Dit verloopt op dezelfde manier als contactloos betalen met een pinpas en is net zo veilig.

Is contactloos betalen veilig?

Ja, contactloos betalen is heel veilig. Kleine bedragen (tot 25 euro) kunnen worden afgerekend zonder dat er om een pincode wordt gevraagd. Maar bij grotere bedragen moet altijd de pincode worden ingetoetst. En ter beveiliging wordt na elke 50 euro (bij elkaar opgeteld) aan contactloze betalingen ook om de pincode gevraagd. Verhalen over fraudeurs die via de contactloze betaalmogelijkheid geld afhandig maken zijn pure bangmakerij. In de praktijk komt dat niet voor. Bovendien kan nooit meer dan 50 euro worden buitgemaakt door de pinbeveiliging. Ter geruststelling hebben alle banken toegezegd eventuele geleden schade te vergoeden.

Hoe werkt contactloos betalen met de smartphone?

Bij alle betaalautomaten die geschikt zijn voor contactloos betalen kan ook met de smartphone worden afgerekend. Deze zijn te herkennen aan het logo Logo van contactloos betalen .
Activeer het scherm van de smartphone en houdt het toestel in de buurt (maximaal 10 cm) van de betaalautomaat. Binnen een seconde is de betaling verwerkt. 

Alleen contactloos betalen met Android-toestel

Momenteel kunnen alleen Android-toestellen contactloos betalen. iPhones zijn niet geschikt omdat Apple het niet toestaat. Het bedrijf heeft een eigen methode ontwikkelt, Apple Pay, maar deze is nog niet in Nederland actief. Het is niet bekend wanneer Apple Pay in Nederland verschijnt.
 

Apps 

Wie contactloos wil betalen via de smartphone moet een speciale app van de eigen bank installeren en activeren. Elke bank heeft hierover een eigen pagina met meer informatie:

Kosten van contactloos betalen

De meeste banken vragen geld voor het gebruik van de contactloze betaalmethode via de smartphone. Alleen bij ABN Amro is het gebruik (voorlopig) gratis. Meestal liggen de kosten op 0,50 euro per maand.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.