SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tip: emoji gebruiken in WhatsApp (Android)

Whatsapp-emoticon

In WhatsApp-gesprekken worden veel emoji's gebruikt. Dat zijn die plaatjes van gezichtjes en allerlei voorwerpen. Hoe gebruikt u ze eigenlijk?

Emoji is een Japans woord dat letterlijk 'afbeelding plus karakter' betekent. In het moderne taalgebruik worden met emoji's de plaatjes bedoeld die in bijvoorbeeld WhatsApp veel terugkomen. Vroeger werden de lachende gezichtjes ook wel smileys genoemd, en wat later werd het woord emoticons veel gebruikt. Nu is de term emoji gangbaar.

Met emoji's kunt u een bepaald gevoel, een handeling, een mening of voorwerp uitdrukken. Veel mensen vinden dat leuk. Denk aan een WhatsApp-gesprek waarin iemand vraagt wat u gaat eten vanavond. In plaats van te typen 'pizza' kunt u ook de emoji van een pizza invoegen. Minder typwerk en het ziet er fleurig uit.

Betekenis
Sommige emoji's hebben een heel duidelijke betekenis, zoals de pizza of de afbeelding van een bloem of een kat. Van andere plaatjes kan het wat onduidelijk zijn wat ermee wordt uitgedrukt. Zoals twee handen tegen elkaar. Betekent dat bidden of twee mensen die een high five doen? Er bestaat geen compleet Nederlands overzicht van de betekenis van de plaatjes.

Emoji invoegen
Voeg zo een emoji in tijdens een gesprek op WhatsApp:

 • Open in WhatsApp het tabblad 'Chats' als dit tabblad nog niet openstaat.
 • Tik op het chatgesprek waarin u de emoji wilt invoegen.
 • Tik links van het tekstvak op het pictogram van het gezichtje.
 • Het overzicht van emoji's opent. Er zijn verschillende categorieën met plaatjes. Het gezichtje staat bijvoorbeeld voor allemaal verschillende smileys en bij de categorie met het plaatje van een voetbal vindt u emoji's die met sport te maken hebben. Tik op de categorie die u wilt gebruiken.
 • Tik op de emoji die u wilt invoegen.
 • De afbeelding verschijnt in het tekstvak. Door op het tekstvak te tikken, of op het toetsenbordje links ervan, kunt u verdergaan met tekst typen.
 • Sommige emoji's zijn er in meerdere kleuren. Die slaan op de huidskleuren van mensen. Tik weer op het pictogram van de smiley om naar het overzicht met emoji's te gaan.
 • Tik op een categorie.
 • Tik op een emoji van een gezichtje, poppetje of lichaamsdeel en houd uw vinger op het scherm.
 • De emoji wordt nu in verschillende kleuren getoond. Tik op de gewenste kleur.

De emoji wordt ingevoegd.

Bekijk ook in onze video hoe het invoegen van emoji's werkt in WhatsApp.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.