Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: externe harde schijf bewaren

290316_harde_schijf_bewaren_home

Externe harde schijven worden veel gebruikt voor het bewaren van bestanden. Maar waar en hoe moet u de harde schijf vervolgens bewaren om de gegevens veilig te stellen?

De externe harde schijf is een soort draagbare opslagruimte die u aan de computer kunt koppelen. Het is een handig middel voor de opslag van foto's en video's of als back-upapparaat. Er zijn twee soorten externe harde schijven: de traditionele harde schijf HDD (Hard Disk Drive) en de nieuwere SSD (Solid State Drive). Meer over de verschillen leest u in het artikel 'Aankoophulp externe harde schijf'. Voor de omgang met uw harde schijf maakt het uit welke van de twee soorten u hebt.

Niet schokken
De nieuwere SSD-schijf is compact en minder kwetsbaar dan de HDD-schijf. In tegenstelling tot een externe HDD-schijf, zitten in een SSD-schijf geen bewegende onderdelen. U kunt dit bijna vergelijken met een grote usb-stick en u hoeft er ook niet heel voorzichtig mee om te gaan. In de externe HDD-schijf zit echter een draaiende schijf met een pinnetje. Om te voorkomen dat het pinnetje krast op de schijf, is het belangrijk dat het apparaat geen schokken krijgt. Sommige varianten hebben ook een speciale stand (parkeerstand) waarin u de schijf kunt zetten voordat u 'm verplaatst. Dit om beschadiging te voorkomen.

Luchtvochtigheid
Voor beide varianten van de harde schijf geldt dat het apparaat het beste niet bewaard kan worden in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

Wel of niet bij computer?
Als u de externe harde schijf gebruikt als apparaat om een back-up te maken van de computer, is het handig om de harde schijf bij familie of vrienden te bewaren. Bij brand of inbraak is de kans namelijk groot dat u zowel de computer als de back-up kwijtraakt. Maar dan kunt u de schijf niet gebruiken om automatisch een back-up van de computer te maken. U moet dat dan steeds handmatig doen. Wit u zich meer verdiepen in de verschillende mogelijkheden voor het maken van een back-up, lees dan ook het artikel 'Back-up maken: de mogelijkheden'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.