Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: extra kosten bij webwinkelen over de grens

0707-webwinkel over de grens

Wanneer moet u bijbetalen voor aankopen in buitenlandse webwinkels?

In buitenlandse webwinkels hebben ze vaak leuke spullen voor weinig geld. U bestelt iets en laat het thuis afleveren. Maar dan komt er een brief van de bezorgdienst. U moet extra geld betalen voordat u uw pakket krijgt. Bijvoorbeeld btw, invoerrechten, inklaringskosten en afhandelingskosten. Een vervelende verrassing die uw aankoop ineens een stuk duurder maken. Hoe kan dit?

Wel of geen extra kosten
Aankopen bij webwinkels uit de Europese Unie (EU) zijn vrijgesteld van extra kosten bij de douane. U hebt verzendkosten betaald en verder komt er niets bij voor invoer in Nederland. Voor webwinkels van buiten Europa is dat anders. Bijvoorbeeld bij Amerikaanse sites als Amazon.com of Chinese webwinkels zoals AliExpress.

Winkels buiten de EU
Kleine aankopen in die shops tot een bedrag van 22 euro kosten niets extra. Boven de 22 euro (inclusief verzendkosten) moet u wel bijbetalen voor invoer in ons land; voornamelijk 21 procent btw en administratiekosten. Over bestellingen duurder dan 150 euro betaalt u ook nog eens invoerrechten. De douane gaat daarbij uit van wat de verzender voor waarde van de goederen op de verpakking schrijft.

Aan wie betaalt u?
Het werkt zo: de pakketbezorger doet bij de Nederlandse douane aangifte van alle pakketjes van buiten de EU. De transporteur schiet die kosten voor, en u moet ze dan weer aan dat bedrijf vergoeden voor u uw bestelling in handen krijgt.

Tip
Voor u iets bestelt in een buitenlandse webwinkel, kunt u het best nagaan of de site in de EU is gevestigd of ergens anders. Binnen de EU is er niks aan de hand. Bestelt u buiten de EU? Bekijk dan de waarde van uw bestelling: tot 22 euro per pakket is het vrijgesteld van inklaringskosten. Soms is het daarom aantrekkelijk meerdere bestellingen te doen, zodat elke bestelling onder de 22 euro blijft. Boven de 22 euro moet u rekening houden met extra kosten, die best kunnen oplopen. Op de site Invoercalculator.nl berekent u zelf hoeveel de extra kosten ongeveer bedragen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.