SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: extra kosten bij webwinkelen over de grens

0707-webwinkel over de grens

Wanneer moet u bijbetalen voor aankopen in buitenlandse webwinkels?

In buitenlandse webwinkels hebben ze vaak leuke spullen voor weinig geld. U bestelt iets en laat het thuis afleveren. Maar dan komt er een brief van de bezorgdienst. U moet extra geld betalen voordat u uw pakket krijgt. Bijvoorbeeld btw, invoerrechten, inklaringskosten en afhandelingskosten. Een vervelende verrassing die uw aankoop ineens een stuk duurder maken. Hoe kan dit?

Wel of geen extra kosten
Aankopen bij webwinkels uit de Europese Unie (EU) zijn vrijgesteld van extra kosten bij de douane. U hebt verzendkosten betaald en verder komt er niets bij voor invoer in Nederland. Voor webwinkels van buiten Europa is dat anders. Bijvoorbeeld bij Amerikaanse sites als Amazon.com of Chinese webwinkels zoals AliExpress.

Winkels buiten de EU
Kleine aankopen in die shops tot een bedrag van 22 euro kosten niets extra. Boven de 22 euro (inclusief verzendkosten) moet u wel bijbetalen voor invoer in ons land; voornamelijk 21 procent btw en administratiekosten. Over bestellingen duurder dan 150 euro betaalt u ook nog eens invoerrechten. De douane gaat daarbij uit van wat de verzender voor waarde van de goederen op de verpakking schrijft.

Aan wie betaalt u?
Het werkt zo: de pakketbezorger doet bij de Nederlandse douane aangifte van alle pakketjes van buiten de EU. De transporteur schiet die kosten voor, en u moet ze dan weer aan dat bedrijf vergoeden voor u uw bestelling in handen krijgt.

Tip
Voor u iets bestelt in een buitenlandse webwinkel, kunt u het best nagaan of de site in de EU is gevestigd of ergens anders. Binnen de EU is er niks aan de hand. Bestelt u buiten de EU? Bekijk dan de waarde van uw bestelling: tot 22 euro per pakket is het vrijgesteld van inklaringskosten. Soms is het daarom aantrekkelijk meerdere bestellingen te doen, zodat elke bestelling onder de 22 euro blijft. Boven de 22 euro moet u rekening houden met extra kosten, die best kunnen oplopen. Op de site Invoercalculator.nl berekent u zelf hoeveel de extra kosten ongeveer bedragen.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.