Menu Zoek

Foto’s op volgorde hernoemen

fotos op volgorde

Digitale foto's hebben vaak cryptische namen, zoals SCP001.jpg. Als u een hoeveelheid foto's in een bestandsmap hebt verzameld, kunt u ze in één keer hernoemen op de computer met Windows.

Tip computersDaarbij krijgen de foto's de naam die u zelf kiest, met aan het einde een oplopend nummer. Denk aan VakantieTurkije (1).jpg, VakantieTurkije (2).jpg en zo verder. Bij het hernoemen van de foto's wordt de volgorde aangehouden waarin de foto's in de map verzameld zitten. Het is dus zaak om eerst de foto's in de goede volgorde te zetten, om ze daarna een andere naam te geven. Hieronder beschrijven we hoe u dat doet.

Windows 7 en 10

 • Open de Verkenner en zoek de map die de foto's bevat.
 • Kies rechtsboven bij 'Weergave wijzigen' voor Details. In Windows 10 klikt u op het tabblad Beeld en vervolgens bij 'Indeling' op Details.
 • Klik op Naam of Datum om uw foto's te sorteren op de huidige naam of op datum. Let erop dat de foto's van oud naar nieuw staan als u op datum sorteert.
 • Druk de sneltoets Ctrl+A in om alle beelden te selecteren.
 • Klik met de rechtermuisknop op de eerste foto en klik in het uitklapmenu op Naam wijzigen.
 • Typ de naam die u aan de reeks wilt geven, daarna eventueel een spatie en daarna tussen haakjes het cijfer 1. Let er op dat u de bestandsextensie niet verandert. Typ dus bijvoorbeeld VakantieTurkije (1).jpg in.*
 • Druk op de Enter-toets.

Alle foto's worden nu hernoemd met de juiste naam. Het kan eventueel handig zijn om verschillende mappen aan te maken met daarin de foto's. Dan blijft het overzichtelijk waar u welke foto's bewaard.

*Het cijfer tussen haakjes is nodig omdat we een reeks foto's dezelfde naam geven: (1) staat voor de eerste foto uit de reeks en Windows hoogt dit cijfer automatisch op, zoals u zult zien.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.