SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: foto’s op volgorde hernoemen

fotos op volgorde

Digitale foto's hebben vaak cryptische namen, zoals SCP001.jpg. Als u een hoeveelheid foto's in een bestandsmap hebt verzameld, kunt u ze in één keer hernoemen op de computer met Windows.

Tip computersDaarbij krijgen de foto's de naam die u zelf kiest, met aan het einde een oplopend nummer. Denk aan VakantieTurkije (1).jpg, VakantieTurkije (2).jpg en zo verder. Bij het hernoemen van de foto's wordt de volgorde aangehouden waarin de foto's in de map verzameld zitten. Het is dus zaak om eerst de foto's in de goede volgorde te zetten, om ze daarna een andere naam te geven. Hieronder beschrijven we hoe u dat doet.

Windows 7, 8/8.1 en 10

  • Open de Verkenner en zoek de map die de foto's bevat.
  • Kies rechtsboven bij 'Weergave wijzigen' voor Details. In Windows 10 klikt u op het tabblad Beeld en vervolgens bij 'Indeling' op Details.
  • Klik op Naam of Datum om uw foto's te sorteren op de huidige naam of op datum. Let erop dat de foto's van oud naar nieuw staan als u op datum sorteert.
  • Druk de sneltoets Ctrl+A in om alle beelden te selecteren.
  • Klik met de rechtermuisknop op de eerste foto en klik in het uitklapmenu op Naam wijzigen.
  • Typ de naam die u aan de reeks wilt geven, daarna eventueel een spatie en daarna tussen haakjes het cijfer 1. Let er op dat u de bestandsextensie niet verandert. Typ dus bijvoorbeeld VakantieTurkije (1).jpg in.*
  • Druk op de Enter-toets.

Alle foto's worden nu hernoemd met de juiste naam. 

*Het cijfer tussen haakjes is nodig omdat we een reeks foto's dezelfde naam geven: (1) staat voor de eerste foto uit de reeks en Windows hoogt dit cijfer automatisch op, zoals u zult zien.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.