SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: gemakkelijker artikelen lezen in Safari

151215_safari_reader_home

Hebt u op de Mac moeite met het lezen van teksten op een website? De Reader-weergave van Safari zorgt voor een rustige pagina met alleen de benodigde tekst.

Het lezen van teksten op een website kan lastig en vermoeiend zijn. Afbeeldingen en advertenties op een website leiden af van de eigenlijke tekst. De internetbrowser Safari heeft daar een oplossing voor: de Reader-weergave. Hiermee worden alleen de tekst en eventuele belangrijke afbeeldingen getoond. De menu's, overige afbeeldingen en advertenties zijn verwijderd. Dit zorgt voor veel rustigere pagina's. Gemakkelijker om te lezen dus. 

Gebruik de Reader-weergave als volgt:

 • Open in Safari de webpagina waarop het artikel staat dat u wilt lezen.
 • Open nu het artikel dat u wilt lezen. 
 • Klik in de adresbalk op het pictogram met de horizontale streepjes 151215_safari_reader_pict_reader of open de weergave door in het menu te klikken op Weergave > Toon Reader.  De functie is niet op elke webpagina te gebruiken. Zo werkt het niet op de meeste homepagina's, omdat daar geen duidelijk hoofdartikel op staat. Het pictogram met de horizontale streepjes is dan ook niet zichtbaar.

  151215_safari_reader_1
 • De Reader-weergave opent. U kunt het artikel rustig lezen.
 • Pas eventueel ook de weergave nog aan. Klik daarvoor in de adresbalk op het pictogram met de letters 151215_safari_reader_pict_opmaak

  151215_safari_reader_2
 • Bepaal in het uitklapmenu de lettergrootte, achtergrondkleur en het lettertype.
 • Sluit de Reader-weergave door weer op het pictogram met de horizontale streepjes 151215_safari_reader_pict_reader2 te klikken. 
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.