SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: grens over? Dataroaming uit!

tip 'Help, ik ga de grens over met mijn smartphone. Maar ik wil geen hoge internetkosten.' Lees onze tip en u kunt met een gerust hart de wereld over.

Waarschijnlijk zonder er erg in te hebben, maakt u weleens gebruik van roaming. Is uw eigen provider niet beschikbaar, dan gaat uw toestel op zoek naar andere aanbieders. Bent u bijvoorbeeld buiten het bereik van KPN op Texel, dan kunt u bellen en internetten via T-Mobile. De providers hebben onderlinge afspraken over het gebruik van elkaars netwerk. Dit gebruik noemt men roaming. In de lidstaten van de EU kost dit u niets extra's, maar buiten de EU wel. Toch moet u binnen de EU op een paar zaken letten. Als u langer dan vier maanden buiten Nederland bent, kunnen providers extra kosten in rekening brengen. Daarbij hebt u bij een onbeperkt databundel een limiet op roaming. Zet dataroaming uit en maak vooral gebruik van wifi om een hoge rekening door internetten te voorkomen. 

Verschillende roaming
Providers maken een onderscheid tussen roaming van bellen en sms'en en dataroaming: eenvoudig gezegd het gebruik van mobiel internet. Tussen deze twee vormen van roaming bestaat een belangrijk verschil. U kunt niet per ongeluk iemand bellen of sms'en. Maar ongemerkt internetten kan wel! Allerlei apps maken automatisch verbinding met internet. Bijvoorbeeld de app Mail die controleert of u nieuwe berichten hebt ontvangen. Zo internet uw smartphone over de grens vrolijk verder. Daarom kunt u dataroaming uitzetten: de gewone roaming blijft altijd beschikbaar zodat u wel kunt bellen en sms'en. 

Dataroaming uitzetten op Android-toestellen
Onderstaande stappen gelden voor een Samsung Galaxy S-toestel vanaf Android 4.3. Hebt u een ander Android-toestel dan kunnen de stappen iets afwijken.

  • Tik op Apps > Instellingen.
  • Tik op het tabblad Verbindingen.
  • Tik op Mobiele netwerken.Tik daarvoor eventueel eerst op Meer netwerken.
  • Haal het vinkje weg of zorg dat het schuifje naar links staat achter Roaming.

Dataroaming uitzetten op de iPhone (iOS 9 of hoger)

  • Tik op Instellingen
  • Tik op Mobiel netwerk.
  • Tik op Opties mobiele data.
  • Is het schuifje achter 'Dataroaming' groen, dan staat dataroaming aan. Tik om het schuifje om dataroaming uit te schakelen.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.