SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: grootte venster aanpassen in Windows

060717_windows_venster_aanpassen_home

Een (programma)venster in Windows kan het volledige scherm in beslag nemen, maar ook slechts een deel. Hoe het venster toont, bepaalt u zelf.

Programma's openen op een Windows-computer in een nieuw venster. Meestal zal het venster automatisch het volledige scherm in beslag nemen. Het venster is dan gemaximaliseerd. Maar het kan ook zijn dat het venster kleiner is of zelfs helemaal niet in beeld is.  

Rechtsboven in een venster (van een programma) staan een aantal knoppen waarmee u de weergave van het venster bepaalt. 

  • Venster minimaliseren; de knop met het streepje zorgt ervoor dat het venster minimaliseert. Dit houdt in dat het venster uit het scherm verdwijnt, maar op de achtergrond nog openstaat. Handig als u het even niet nodig hebt en overzicht wilt hebben op de computer. 
  • Venster verkleinen; de knop met het dubbele vierkantje is zichtbaar als het venster het hele scherm in beslag neemt. Deze knop zorgt ervoor dat het venster verkleint en nog maar een deel van het scherm vult. De grootte van dit verkleinde venster bepaalt u ook zelf. In de volgende paragraaf leest u hoe dat moet. 
  • Venster maximaliseren; de knop met het enkele vierkantje is zichtbaar als het venster maar een deel van het scherm vult. Deze knop maakt het venster volledig beeldvullend, ofwel gemaximaliseerd. 
  • 060717_venster_aanpassen_4; de knop met het kruisje sluit het venster en meestal ook meteen het programma.  

Verkleind venster aanpassen 
Een verkleind venster neemt maar een deel van het scherm in beslag. Hoe groot het venster is, past u zo aan: 

  • Houd de muisaanwijzer boven de rechterrand van het venster, totdat de muisaanwijzer verandert in een dubbele pijl.  
  • Klik en houd de muisknop ingedrukt, terwijl u de muis versleept. 
  • Laat de muisknop los als het venster de juiste grootte heeft. 
  • Doe hetzelfde voor de onderkant van het venster.  
  • Als u dit doet bij een hoek van het venster, wordt zowel de grootte van de zij- als de onderkant aangepast.  

Sneltoetsen 
Wilt u snel wisselen tussen de grootte van de vensters? Het is ook mogelijk om met behulp van zogenoemde sneltoetsen de venstergrootte aan te passen. Een sneltoets is een combinatie van toetsen die u tegelijkertijd indrukt om de computer een opdracht te geven. U gebruikt dus niet, zoals hierboven uitgelegd, de muis, maar het toetsenbord om de venstergrootte aan te passen. 

Druk tegelijk op de Windows-toets (toets met logo) en de pijl omhoog om het actieve venster te maximaliseren. Druk op de Windows-toets en de pijl omlaag om het venster te minimaliseren. Heeft u verschillende venster openstaan en wilt u deze, behalve het actieve venster, minimaliseren? Druk dan op de Windows-toets en de Home-toets. 

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.