SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: handeling ongedaan maken met sneltoets

tip

Maak gebruik van de toetscombinatie Ctrl+Z om de laatste handeling terug te draaien op een Windows-pc.

Wie denkt dat alle letters op het toetsenbord gelijk zijn, komt bedrogen uit. Sommige letters krijgen superkrachten wanneer ze in een toetscombinatie worden gebruikt. Neem de letter Z, linksonder op het toetsenbord. Tezamen met zijn goede buur, de Ctrl-toets, krijgt de Z het vermogen om in diverse programma's en de Verkenner acties terug te draaien. Enkele voorbeelden van de mogelijkheden die het superduo Ctrl+Z biedt:

 • Microsoft Word en Excel
  Met Ctrl+Z maakt u de laatste handeling ongedaan. Probeer het maar eens uit. Typ een stuk tekst en gebruik daarna Ctrl+Z. En wat bijzonder is in Word en Excel: u kunt stapelen. Dat wil zeggen dat elke keer dat u Ctrl+Z gebruikt, de volgende laatste handeling wordt teruggedraaid.
 • E-mailprogramma's
  Eigenlijk alle e-mailprogramma's, en andere applicaties waarin u tekst typt, kennen deze handige terugdraai-optie.
 • Windows Verkenner
  Bestanden kopiëren, verplaatsen of verwijderen. U maakt het met Ctrl+Z allemaal ongedaan. Probeer het maar eens als u het aandurft. Selecteer een bestand en verwijder het. Gebruik daarna Ctrl+Z en het bestand komt weer terug. Er is echter één belangrijke uitzondering: de Verkenner heeft een optie waarmee u bestanden definitief verwijdert, namelijk met Shift+Del. Daarna haalt ook Ctrl+Z het niet terug.
 • Fotobewerkingsprogramma's
  Of u nu Paint gebruikt, Picasa of Photoshop. Allemaal kennen ze de optie om de laatste handeling terug te draaien.
 • Andere programma's
  Vrijwel alle programma's kennen de optie Ctrl+Z. Probeer het gewoon!

Spijt van een terugdraai-actie? Bijvoorbeeld omdat u in Word net eenmaal te veel Ctrl+Z hebt gebruikt? Met Ctrl+Y zet u de laatste handeling weer terug!

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.