Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 9 januari 2018

Tip: herstelopties van Windows 8.1

280514_herstelw8_home De herstelopties van Windows 8.1 zijn aanzienlijk verbeterd ten opzichte van eerdere Windows-versies. Zo kunt u uw computer 'leeg maken' en terugzetten naar de fabriekstoestand. Ook kunt u Windows vernieuwen met behoud van bestanden en instellingen.
De redactie werkt deze tip niet meer bij. U kunt deze tip nog raadplegen, maar de inhoud kan afwijken van de actuele situatie. Omdat Windows 8.1 nog maar weinig gebruikt wordt, maken wij voor dit besturingssysteem geen nieuwe artikelen en tips. Leden van SeniorWeb kunnen met vragen terecht bij PCHulp, of wisselen kennis uit in de Windows-Club.

Wanneer uw computer niet meer goed werkt, hebt u verschillende mogelijkheden om de computer te herstellen.

  1. Systeemherstel; hiermee gaat u met de computer een stapje terug in de tijd. Handig als de problemen na een specifieke handeling zijn ontstaan, bijvoorbeeld na het installeren van een nieuw programma.
  2. Windows 8.1 opnieuw installeren zonder dat u bestanden kwijtraakt.
  3. De hele computer terugzetten naar de fabrieksinstellingen en dus met een schone lei beginnen.

In deze tip bespreken we de herstelopties nummer 2 en 3. Zijn de problemen duidelijk ontstaan na een specifieke handeling (zoals het installeren van een nieuw programma, of het wijzigen van een instelling in het Configuratiescherm), kijk dan eerst of systeemherstel helpt. Lees daar alles over in het artikel ' Problemen oplossen met systeemherstel (Windows 8.1)'.

Via onderstaande methode kunt u Windows 8.1 opnieuw installeren zonder bestandsverlies of helemaal terugbrengen naar de fabrieksinstellingen (let op, bij dat laatste blijven er geen documenten meer op de pc staan). Zorg voordat u begint voor een goede back-up, hoe u dat doet, leest u in de tip ' Back-up maken in Windows 8.1'.

Herstelopties
Zo vindt u de herstelopties:

  • Ga naar het Startscherm met de tegels.
  • Open de Charmbalk, bijvoorbeeld door gelijktijdig op de toetsen Windows-toets en C te drukken.
  • Klik op Instellingen > Pc-instellingen wijzigen.
  • Klik op Bijwerken en herstellen en vervolgens op Systeemherstel.
  • De opties om uw computer te herstellen worden nu getoond:
    • Optie 1: Vernieuwen zonder bestandsverlies (dit heeft uiteraard de voorkeur)
      Klik onder 'Uw pc vernieuwen zonder dat dit invloed heeft op uw bestanden' op Aan de slag.
      Er volgt een wizard die u stap voor stap door de herstelprocedure begeleidt.
    • Optie 2: Terug naar de fabrieksinstellingen (doe dit alleen als vernieuwen zonder bestandsverlies niet het gewenste effect heeft)
      Om uw computer terug te brengen naar fabrieksinstellingen, klikt u onder 'Alles verwijderen en Windows opnieuw installeren' op Aan de slag. Er volgt een wizard die u stap voor stap door de herstelprocedure begeleidt.
    • Optie 3: Dit zijn geavanceerde opstartopties waar wij verder niet op ingaan.

Let op:
Lees alle schermen van de wizard aandachtig door. Als u gekozen hebt voor 'Vernieuwen zonder verlies bestanden' (optie 1), behoudt u onder andere uw bestanden, instellingen en apps die u via de Windows Store hebt geïnstalleerd (programma's die u zelf hebt geïnstalleerd, vanaf bijvoorbeeld dvd of andere website, zult u opnieuw moeten installeren).
Als u uw systeem terugzet naar de fabrieksinstellingen (optie 2), raakt u al uw persoonlijke bestanden, apps en programma's kwijt.

Opmerking: Als uw computer werd geleverd met Windows 8 en u hebt een update naar Windows 8.1 uitgevoerd, dan keert u na deze herstelprocedure terug naar Windows 8. U dient de update dan opnieuw uit te voeren om weer te beschikken over Windows 8.1. U kunt gebruikmaken van Microsoft Ondersteuning als u daar problemen mee ondervindt. Zie ook deze pagina van Microsoft over dit onderwerp.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.