Kent u iemand die onze hulp goed kan gebruiken? Geef een SeniorWeb-lidmaatschap cadeau!

Meer info
Menu Zoek

Tip: het Klembord gebruiken

0904-klembord Als u tekst of plaatjes kopieert op de computer, komt er soms een melding te staan over het Klembord. De inhoud zou daar te vinden zijn. Wat is het Klembord en hoe gebruikt u het?

Het Klembord is een virtuele (onzichtbare) opslagplek om tekst en plaatjes tijdelijk te bewaren. Iets wordt daar slechts bewaard tussen het moment van kopiëren en het gebruik in een programma. Als u bijvoorbeeld wat tekst knipt of kopieert vanuit Word, staat het tijdelijk op het Klembord. Tot u de tekst plakt in een ander programma.

Eén tegelijk
Het Klembord kan slechts één setje met gegevens tegelijk bevatten. Telkens als u informatie naar het Klembord kopieert, wordt de bestaande inhoud van het Klembord vervangen door de nieuwe informatie. Het Klembord wordt leeggemaakt zodra u de computer opnieuw opstart.

Niet openen
Het Klembord is geen programma, u kunt het dus niet openen of bekijken. Het is alleen aanwezig in Windows 10 als onderdeel van de Verkenner, als naam van een menu-onderdeel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.