SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek

Tip: het schermtoetsenbord in Windows 10

tip(8)

Gebruik op openbare computers het schermtoetsenbord wanneer u gevoelige informatie, zoals wachtwoorden, in moet voeren.

Openbare computers kunnen minder veilig zijn. De kans bestaat dat de pc in het internetcafé, hotel of appartement is voorzien van een zogeheten keylogger. Dat is software die toetsaanslagen opslaat. Daardoor wordt duidelijk wat de gebruiker intypt. Ook persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden, kan op die manier worden onderschept. Gebruik in zo'n situatie het schermtoetsenbord. Dit werkt met muiskliks en daar kan een keylogger niets mee. Uw persoonlijke gegevens blijven veilig.

Kijk eerst rechtsonder in de Taakbalk (in het Systeemvak) of u een icoontje ziet dat lijkt op een toetsenbord Pictogram: Schermtoetsenbord . Ziet u dit niet, activeer dan eerst de schermtoetsenbordknop:

 • Klik met de rechtermuisknop op de Taakbalk.
 • Er verschijnt een menu. Klik hierin op Knop Schermtoetsenbord weergeven.

Schermtoetsenbord gebruiken
Open het schermtoetsenbord nu voortaan via een speciale knop.

 • Klik rechtsonder op het pictogram voor 'Schermtoetsenbord'  Pictogram: Schermtoetsenbord
 • U kunt nu teksten en smileys typen via door op de letters op het toetsenbordje te klikken.
 • Klik op het kruisje rechts boven het schermtoetsenbord om het schermtoetsenbord te sluiten.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.