SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: internet is geen zoekmachine

tip(4)

Google vormt voor velen de toegang tot internet. Daarom lijken die twee gelijk aan elkaar, maar dat is natuurlijk niet zo.

Wat hebben Aspirine, Luxaflex, Maggi, Chocomel en Labello met elkaar gemeen? Het zijn allemaal merknamen die zo ingeburgerd zijn geraakt dat mensen ze als soortnaam gebruiken. Aspirine bijvoorbeeld is een pijnstiller van het concern Bayer. Veel mensen die vragen om een aspirientje, bedoelen gewoon een willekeurige pijnstiller. En zo gaat het ook bij Luxaflex (jaloezieën), Maggi (smaakversterker), Chocomel (chocolademelk) en Labello ( lippenbalsem).   

Google
Ook Google hoort thuis in dat rijtje. Internetgebruikers spreken van 'googelen' als ze iets willen opzoeken op internet. Dus is de zoekmachine Google, van het gelijknamige bedrijf Google, voor veel mensen niet gewoon één van de zoekmachines, maar de enige zoekmachine.

Maar met Google is meer aan de hand. Voor veel mensen is heel het internet gelijk aan Google. Dat is wel erg veel eer voor het Amerikaanse techbedrijf.  

Internet
Internet is een wereldwijd netwerk van computernetwerken. Die aan elkaar geknoopte computers maken veel verschillende toepassingen mogelijk. Internet kent verschillende toepassingen:

 • Wereldwijde web
  Verreweg de bekendste internettoepassing is het wereldwijde web (www). De verzameling sites en webpagina's waar de meeste mensen dagelijks gebruik van maken.
 • E-mail
  Digitaal postverkeer
 • Telefoneren
  Bellen via internet: 'voice over ip' wordt dat ook genoemd.
 • Streamen
  Muziek van Spotify, video van Netflix: het komt allemaal bij ons binnen dankzij kleine datapakketjes die via internet worden verstuurd.
 • FTP
  File Transfer Protocol: een techniek die het mogelijk maakt snel bestanden tussen computers uit te wisselen.
 • Downloaden
  Via een link op het wereldwijde web of via zogeheten peer-to-peer netwerken kunnen allerlei bestanden worden uitgewisseld.

Zoekmachines
Geschat wordt dat er meer dan een miljard websites zijn en driehonderd miljard webpagina's. Een reusachtige hooiberg aan informatie dus. Hoe de speld te vinden waarnaar je op zoek bent? Daarvoor zijn zoekmachines in het leven geroepen, die keurig alle pagina's in kaart brengen. Google is zo'n zoekmachine. Maar ook Microsoft heeft een zoekmachine: Bing. Andere bekende zoekmachines zijn die van Yahoo en Ask. Wie zich druk maakt om zijn privacy, zoekt zijn heil bij zoekmachines als Duckduckgo of Ixquick.    

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.