Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 1 oktober 2019

Tip: Kerstverhalen

tip(1)

Kom in de kerststemming met onze selectie kerstverhalen. Om te lezen of om te bekijken.

Het wordt geen witte kerst dit jaar, maar met een mooie kerstboom in huis, een kerstster voor het raam en de Bureaubladachtergrond van uw computer versierd, komt u zeker in de stemming, toch? Geheel in sfeer presenteren we u een aantal mooie kerstverhalen. Klassiek en modern: voor iedereen is er een passend verhaal.

Kribbe
Natuurlijk beginnen we met het verhaal waar het allemaal om draait met kerst: de geboorte van Jezus. Maar dan in de versie van de Vlaamse troubadour Urbanus, getiteld 'Bakske vol met stro'.


De wijzen uit het Oosten
Klassiek is het verhaal over de drie koningen uit de bijbel, zoals verteld door de evangelist Matteüs. U leest het op deze pagina terug: De drie koningen.

De geboorte van Jezus
Eén evangelist beschrijft in het Nieuwe Testament beknopt de geboorte van Jezus. Hij sluit als volgt af: 'Toen er acht dagen verstreken waren en hij besneden zou worden, kreeg hij de naam Jezus, die de engel had genoemd nog voordat hij in de schoot van zijn moeder was ontvangen.' Benieuwd naar het volledige verhaal, lees dit dan in Lucas 2:1-21.

Scrooge
Een verhaal dat wat bekendheid betreft kan wedijveren met Jezus' geboorteverhaal is het verhaal waarin de oude vrek Scrooge centraal staat. Geschreven door de Brit Charles Dickens, vele malen verfilmd en elk jaar wel ergens op televisie te zien. Maar hebt u het verhaal ooit gelezen? Dat is dit uw kans. De Nederlandse vertaling kunt u nalezen: Charles Dickens: A Christmas Carol (Een kerstvertelling).

Beroemde kerstverhalen
Meer verhalen vindt u op deze internetpagina: Beroemde kerstverhalen.

Eropuit!
Nog op zoek naar een leuk uitje met de feestdagen? Bezoek de tentoonstelling 'Beleef het kerstverhaal!', in het museum Catharijneconvent te Utrecht. Meer informatie vindt u op de website van het museum.

Meer video's
Tot slot nog een tweetal filmpjes die we u zeker niet willen onthouden. Allereerst de versie van het kerstverhaal die Herman Finkers ooit maakte in Twents dialect 'Kroamschudd'n in Mariaparochie'. En daarna een verhaal van meesterverteller Aart Staartjes, 'De kerststal van Knötelö'. Een fijne kerst nog!

Kroamschudd'n in Mariaparochie


De kerststal van Knötelö

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.